Analitičar Cvrtila: Putin je izazvao nešto čemu se nije nadao

GEOSTRATEŠKI analitičar Vlatko Cvrtila gostovao je na N1 televiziji i komentirao summit NATO saveza u Madridu, kao i nedavnu najavu NATO-a da će povećati broj vojnika u Europi na više od 300 tisuća.

Kaže da Turska nikada nije osporavala ničiji ulazak u NATO.

"Turska diplomacija prije nego što je Erdogan izašao sa svojim stavom, u Bruxellesu je davala naznake da niti sada neće biti protivnik ulasku Švedske i Finske u NATO. Bilo je samo pitanje zbog čega Erdogan to radi. SAD je sada ponovo odmrznuo ugovor o isporuci borbenih aviona", kazao je.

"Pristupanje Švedske i Finske je nešto čega se Putin pribojavao"

Komentirao je Putinov odgovor na pristupanje Finske i Švedske NATO savezu.

"Mislim da je Putin u svojim kalkulacijama računao na nejedinstvo Zapada. Izazvao je nešto čemu se nitko nije nadao. Pristupanje Finske i Švedske je nepovoljna situacija za Rusiju koje se on pribojavao, a to je puno važnije za njegovu sigurnost od Ukrajine", rekao je Cvrtila.

Kako navodi, postoje elementi koji bi mogli dovesti do eskalacija.

"Bilo je već dosta incidenata u Baltičkom krugu. Kada gledamo blokadu prijevoza roba u Kalinjingrad, EU je sama išla prema deeskalaciji", rekao je.

"Rusija je postala neprijatelj koji silom mijenja međunarodni poredak"

Tvrdi da ulazimo u "novu verziju Hladnog rata".

"Imamo jasno postavljene dvije strane koje nisu suprotstavljene samo vojno i strateški već i ideološki. Imamo i jasnu granicu koju možemo crtati u europskom prostoru. Sada je puno neizvjesnosti i teško je predvidjeti što će se događati u Ukrajini. Rusija je došla do statusa neprijatelja koji silom mijenja međunarodni poredak", rekao je Cvrtila.

Tvrdi da bi se mogao promijeniti i prijateljski status Kine.

"NATO se pretvorio u ono što je njegova izvorna funkcija, kao obrambeni savez", kaže Cvrtila.

Pročitajte više

 

Pročitajte više