Analitičari za Index: Beljak i Petrov se ponašaju kao pubertetlije, a HSS ide prema svojoj propasti

Foto: Index

ODLUKA Kreše Beljaka da potpise HSS-a preda HDZ-u, i najnovije špekulacije o spremnosti HNS da podrži Plenkovićeve napore u okupljanju saborske većine donijele su novi moment u pregovorima između HDZ-a i Mosta. Božo Petrov odjednom više ne djeluje kao neizostavan faktor u sastavljanju nove vlade, a Plenković ima luksuz razmisliti hoće li ulaziti u koaliciju sa strankom koja je toliko namučila njegovog prethodnika Karamarka.

HSS kao stranka više ne postoji, HNS jedva opstaje

Žarko Puhovski smatra da nije realno očekivati kako će HDZ bez Mosta uspjeti okupiti većinu u Saboru, ali čini mu se da nedavno najavljena podrška HSS-a i kolebanje HNS-a otupljuju oštricu Mostovih zahtjeva .

"Most je već počeo popuštati. Petrov reagirao djetinjasto kada je izjavio da ga ne može impresionirati HSS, kao i Beljak kada je ponudu potpisa HDZ-u obrazložio željom da Mostu  pokaže kako se treba ponašati. Ta dvojica se zapravo ponašaju kao pubertetlije", komentirao je Puhovski za Index.hr

I on smatra da iza Beljakove odluke stoji želja da neutralizira oporbu unutar stranke. " To neće smiriti Marijanu Petir. Mislim da HSS više ne postoji kao stranka, jer ni jedan normalan HSS-ovac ne može prihvatiti Beljakovu priču da podržava lijevu tradiciju, baš ni kao Petirkino pozivanje na kršćanske korijene.

Za razliku od HSS-a, HNS se još uvijek drži na konopcima, i mogli bi opstati ako kupe dovoljno vremena za konsolidaciju, smatra Puhovski.

"HNS jedva postoji kao stranka, ali sad imaju izgovor da pričekaju. Vrijeme će vjerojatno iskoristiti da riješe odnose s Vesnom Pusić. Dok je ona tu, ne mogu tako lako s HDZ-om, ali ako je izguraju, suradnja je moguća", misli Puhovski.

HDZ bi s Mostom mogao sastaviti stabilnu vladu, jer postoji vanjski faktor koji će izgladiti nesuglasice, uvjeren je Puhovski.

"To su dvije frakcije katoličke politike u Hrvatskoj. Njihovi "nadređeni" iz Crkve će intervenirati i srediti sukobe. Za vrijeme Karamarka nije bila jasna pozicija Mosta. Sad se pokazalo da slušaju Crkvu, i moguće je sastavljanje vlade koja će opstati do kraja mandata", rekao je Puhovski za Index.

Beljak je neozbiljan političar

Politički analitičar Davor Gjenero nije iznenađen razvojem situacije na političkoj sceni. Za Index je iznio svoja predviđanja o tijeku pregovora HDZ-a s Mostom, te mogućnosti da u novoj vladi sudjeluju HSS i HNS.

"Čim su objavljeni rezultati izbora moglo se vidjeli da postoji nekoliko mogućnosti za uspostavljanje većine bez Mosta. Prvo je Milanović HDZ-u ponudio suradnju, time objavivši da njegova Narodna koalicija više ne postoji. Kada se Narodna koalicija defacto raspala, Milanovićevi mlađi partneri oslobođeni bilo kakvih obaveza prema SDP-u", objašnjava Gjenero.

"Čini mi se da mogućnost ozbiljne koalicije s HSS-om za HDZ ne dolazi u obzir. Nitko ne želi sudbinu vladajuće koalicije vezati za stranku u previranjima za koja se ne zna kako će završiti. Beljakova ponuda da svojih pet mandata stavi na raspolaganje Plenkoviću je strategija spašavanja vlastite kože", smatra Gjenero. "Svima je postalo jasno da je Beljak neozbiljan politički akter. HSS ga kao takvog može tolerirati, ali mora im biti jasno da će on stranku odvesti prema isključivanju iz političke arene. Jednostavno, Krešo Beljak HSS-u onemogućava bilo kakav racionalni nastup na lokalnim izborima i s njim na čelu riskiraju potpuni fijasko", uvjeren je Davor Gjenero.

Politički analitičar je ponudio alternativu kompromitiranom predsjedniku HSS-a, i uvjeren je da je to jedini način da stranka dugoročno opstane.

"HSS se može početi ponašati kao normala stranka iz europske kršćanske obitelji, tim prije što imaju političarku koja bi bila izvrsna predsjednica takve stranke. S Marijanom Petir na čelu mogu početi razvijati paridgmu hrvatske kršćanske demokracije koja će biti bliža socijalizmu od HDZ-ove, lijevo od njih ali još uvijek demokršćansku. To je njihova politička tradicija. HSS-ovi birači su po društvenim vrijednostima bliski biračima HDZ-a, ali više ih zanima društvena jednakost i pravednost.

Moguća suradnja HNS-a i HDZ-a

Davoru Gjeneru se HNS čini kao znatno vjerojatniji partner HDZ-u, a njihova suradnja bila bi u duhu koalicija uobičajenih za članice Europske pučke stranke. Nije siguran da će do suradnje doći već prilikom sastavljanja nove vlade, ali smatra da mogućnost približavanja HNS-a i HDZ-a ne treba isključiti u budućnosti.

"Odnosi u HNS-u nakon ovih izbora prilično su se promijenili. Izbori su pokazali da na liberalnom demokratskom političkom polju u Hrvatskoj postoji relevantan broj birača, pa je moguće i organizirati takvu stranku. To je uostalom pokazao IDS, koji ima rast i postigao je ozbiljnu konsolidaciju biračkog tijela", rekao je Gjenero za Index.

"HNS predvođen Matijom Posavcem i Predragom Štromarom na sjeveru Hravtske ima ozbiljan politički utjecaj. Pusić u biračkom tijelu više nema jako uporište, što pokazuje zanemariv broj preferencijalnih glasova koje je osvojila na nedavnim izborima" smatra Gjenero.

Mogućnost za suradnju između HSS-a i HNS-a Davor Gjenero vidi na lokalnoj razini. "Ako Posavec i Štromar dobiju odlučujuću ulogu u upravljanju strankom, obojica bi mogli biti zainteresirani za neki oblik suradnje s HDZ-om. Ne zbog toga da sudjeluju u vlasti, nego zato što će željeti  ojačati pozicije na lokalnoj razini, i otvoriti mogućnost lokalne suradnje s HDZ-om. HNS bi u takvom partnerstvu bio dominantan u svojim županijama na sjeveru države."    

Most u novoj vladi poslušan mlađi partner

Ipak, Davor Gjenero smatra da je suradnja HDZ-a i Mosta najvjerojatniji put do sastavljanja nove vlade.

"HDZ će nastavit pregovore s Mostom. I u Mostu su svjesni da više nemaju poziciju kakvu su imali nakon prošlih izbora. Pregovori koji se trenutno vode su operacija spašavanja Mosta. Oni su prije izbora izašli s tvrdim uvjetima pa sad svojim biračima moraju poslati poruku da su mislili ozbiljno i ostvariti dio obećanje. HDZ će im ići na ruku prihvaćajući dio njihovih zahtjeva, a vlada će bit formirana kako će to htjeti Plenković. Most ovaj put neće imati ozbiljnog ucjenjivačkog potencijala, i bit će mlađi partner u vladi, inače riskiraju svoje političko preživljavanje", zaključio je Davor Gjenero za Index.hr

Pročitajte više