Analitičar: Rusko povlačenje nije zamka, doći će do velikih akcija s obje strane

Foto: EPA

UKRAJINSKA vojska oslobodila je nekoliko naselja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ruska vojska najavila je povlačenje, ali Ukrajinci napreduju oprezno zbog straha od moguće ruske zamke. Situaciju je za Novu TV komentirao vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić.

Vezano za rusko povlačenje, vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić kaže da "nema govora o zamci". Ruski gubici u ljudstvu i oružju su toliki da se Mandić čudi kako u Rusiji još nema pobune u obliku prosvjeda ili pada vlade, što bi se sigurno dogodilo u zapadnim zemljama nakon takvih gubitaka. Mandić je naveo da Rusija ima 100.000 mrtvih i ranjenih vojnika, a još nema informacija što je s dezerterima.

"Doći će do velikih operacija s obiju strana"

"NATO savez razmišlja da pomogne Ukrajincima. Temperature mogu biti izuzetno niske i teško je ratovati", kaže Mandić i dodaje kako će Ukrajinci imati priliku za napade. "Uporaba, posebno topničkih sustava, zimi je opasna, jer je vidljiva i brzo se može locirati. Doći će do velikih operacija obiju strana, i maskiranja vlastitih snaga da ne budu vidljive", smatra Mandić.

Za kraj je komentirao vijest da je Bijela kuća potvrdila da je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost imao tajne kontakte s visokim ruskim dužnosnicima oko sprječavanja eventualnog nuklearnog sukoba. "Održavaju se privatni razgovori na najvišoj razini da se ne bi desilo ispaljivanje. Ti kontakti su sasvim dobrodošli i ne treba izvlačiti drugu vrstu zaključka", zaključio je Mandić.

Pročitajte više