Analitičar: Netanyahu da nije premijer, bio bi u zatvoru

Foto: EPA

Politički analitičari Vedran Obućina i Božo Kovačević komentirali su za HRT situaciju na Bliskom istoku te ima li izgleda za primirje između Izraela i Hamasa u Gazi.

Obućina je rekao kako se nada da će Ramazan donijeti mir za stanovnike Gaze, ali to ovisi o volji Hamasa i o volji izraelske vlade. Na pitanje ima li u Kairu šanse za postizanjem mira, Obućina je rekao kako se ovdje, prije svega, ne govori o miru nego primirju.

"Teško je očekivati mir između Izraela i Hamasa"

"Mir između Hamasa i izraelske vlade je teško očekivati, stoga što su prisutni preduvjeti i sjedne i s druge strane za koje nema kompromisa", kazao je.

Dodaje kako je pritisak međunarodne zajednice na obje strane velik, ali, kako kaže, ovdje se ne radi samo o pregovorima između Izraela i Palestine. "Tu se radi isključivo o vladi Benjamina Netanyahua koja isključuje sve glasove oporbe, židovsku emigraciju koja je protiv takve politike, a isto tako i Palestinci ovise o Hamasu. Regionalne sile također imaju u svemu tome svoj interes", rekao je Obućina.

Izrael odbija sudjelovati u mirovnim pregovorima sve dok i Hamas ne dostavi imena talaca koje drži, dok im iz Hamasa odgovaraju da to ne mogu učiniti dok traju napadi u kojima ginu ti isti taoci.

"Jasno je da Izraelu nisu prva briga taoci, kao što je jasno da Hamasu nisu prva briga Palestinci. Pritisak je i na jednu i na drugu stranu, ali američka je administracija u velikoj neprilici", naglasio je Kovačević. Dodaje kako Netanyahuova izjava da neće pristati na kapitulaciju znači da neće bezuvjetno prihvatiti ono što Amerika pokušava nametnuti.

"Netanyahu da nije premijer, bio bi u zatvoru"

Obućina ističe da Netanyahu da nije premijer, bio bi u zatvoru. Kovačević smatra da Netanyahu odgađa svoje odluke sve do predsjedničkih izbora u Americi. Kako kaže, on očekuje da će pobijediti Donald Trump koji podržava desničarsku politiku Netanyahua.

Obućina tvrdi kako je podrška administracije Izraelu je ključna u svim momentima, neovisno o tome tko će pobijediti na izborima u SAD-u.

"Samo je pitanje koliko će izraelski lobi uspjeti zaustaviti negativne konotacije, ali da Joe Biden i Netanyahu nisu na istom nivou razgovora i da se ne razumiju to je jasno", istaknuo je.

Pročitajte više