Analitičar: Trump nije htio preuzeti odgovornost za brzi ukrajinski poraz

Foto: EPA

SAD je konačno izglasao pomoć Ukrajini u vrijednosti 60 milijardi dolara. Prijedlog je prošao u donjem domu Kongresa koji je i bio prepreka zbog protivljenja republikanaca koji imaju većinu, a sada se očekuje da će Senat koji drže demokrati i predsjednik Joe Biden potvrditi taj zakon.

Što će to značiti za Ukrajinu i Ameriku, za RTL je govorio bivši veleposlanik u Rusiji i vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević.

Kovačević: Konačna odluka nakon izbora

"To je znak da Amerika nije u potpunosti okrenula leđa Ukrajini. Tako da je ova vijest iz Kongresa dobra vijest za predsjednika Zelenskog. Ona je dobra vijest za predsjednika Bidena, jer je uspio prevladati taj otpor Amerikanaca. To je svakako pomoć Bidenu, ali očito je da predsjednik Kongresa odluku o davanju podrške nije donio samostalno.

On se prethodno konzultirao s republikanskim kandidatom Trumpom, koji očito nije htio na sebe preuzeti odgovornost za eventualni brzi ukrajinski poraz, koji bi mogao uslijediti ako Ukrajini sada ne bi stigla neka pomoć", kaže Kovačević.

"Ovo može utjecati na rat utoliko da se Ukrajina održi, bez ozbiljnijih poraza, do američkih izbora, a poslije toga će očito u Americi biti donesena konačna odluka o tome hoće li primorati predsjednika Zelenskog da pregovara s Rusijom ili će i dalje inzistirati na strateškom porazu Rusije, što podrazumijeva vojnu pobjedu Ukrajine", tvrdi Kovačević.

Pročitajte više