Analitičar za Index: Sve ide u prilog tezi da nas čeka duži rat, da je ovo prva faza

MNOGI analitičari naglašavaju kako Ukrajina, barem za sada, dobiva rat te  da im mnoge vijesti s bojišnice posljednjih dana idu u prilog.

MNOGI analitičari naglašavaju kako Ukrajina, barem za sada, dobiva rat te da joj mnoge vijesti s bojišnice posljednjih dana idu u prilog. Oni najoptimističniji temeljem prvih dana ratovanja zaključuju kako je ruska vojna sila već doživjela poraz i da će teško proći u Ukrajini. S druge strane, mnogi su uvjereni kako Rusija za sada ni izdaleka ne koristi svoje vojne snage i da se sve zapravo zahuktava te se sprema pravi val ruske agresije. Što je bliže istini? 

"Rekao bih to ovako. Rusi nisu dobili rat u prvih pet dana, no nemojte se zavaravati. Nisu ga ni izgubili. Tek se sve zahuktava i sve je još u prvoj fazi, čini se, dugog ratovanja", kaže vojni analitičar Igor Tabak na početku razgovora za Index. 

Rusi napreduju, sporo, ali napreduju 

Naime, Tabak kaže kako nije dvojbeno da Rusi za sada koriste tek dio vojnih snaga i tehnike, no ističe kako dosadašnje snage koje je upotrijebila Rusija nisu male. Isto tako, naš sugovornik ističe kako Rusi definitivno mogu dovući veće, ozbiljnije snage od ovih koje su sada.  

"No, ne bih se složio da Rusi stoje tako slabo kako se sugerira u pojedinim vojnim analizama. Naime, kada pogledate vojne karte, vidi se kako Rusi napreduju, odnosno osvajaju prostor. Doduše, ide to sporije od očekivanog, no ide. Napreduju", kaže Tabak dodajući kako su prvotne ruske snage bile one koje su osvajale prostor, a da bi se sada mogle očekivati one snage koje bi taj osvojeni prostor mogle i zadržati. 

"Imaju problem u logistici i onim snagama koje su u stanju zadržati osvojeni prostor. Više puta smo bili svjedoci kako bi ruske snage u naletu osvojile neki prostor, a da bi Ukrajinci sljedeći dan taj isti prostor vratili. Na tom će, pretpostavljam, sada Rusi više raditi, dovući više snaga, kako bi barem držali sigurnima svoje opskrbne pravce", kaže Tabak u razgovoru za Index.

Prednost velike i široke fronte

Rusija je u prednosti, kaže Tabak, u dijelu što je fronta udara prilično velika, a Rusija ima velike mogućnosti izbora odrediti pravce i ciljeve napada, što opet branitelje, Ukrajince, stavlja u nepovoljniji položaj. 

"Što se Rusije tiče, možemo reći da je ona u prvim danima ratovanja na Ukrajinu nastupala prvenstveno lakšim i manevarskim snagama, koje nisu bile strogo gledano okupacijske te svakako očekujem barem neke promjene", naglasio je Tabak.   

S druge strane, kaže naš sugovornik, Ukrajina se nakon prvotnog udara nije raspala kako su neki očekivali. Vraćeni su neki prostori pod kontrolu ukrajinskih snaga, a cijeli državni sustav i sustav obrane se nije raspao. Ukrajinske vojne snage pokazale su se dobrima, obrana je dobro reagirala, što je utjecalo i na moral vojske, ali i stanovništva.

Vrijeme je na strani Ukrajine

"Ukrajincima, prije svega, igra vrijeme. Što više traje ovaj rat, to im više odgovara. Oni ovih dana dižu Teritorijalnu obranu, njihove vojne snage koje su do sada napravile sjajan posao doći će malo do predaha", ističe Tabak dodajući da pomoć polako dolazi u Ukrajinu što će se svakako osjetiti. Isto tako, Ukrajincima ide u prilog činjenica da što bude prolazilo više vremena, Rusija će sve više osjećati posljedice sankcija. 

"Sve to ide u prilog tezi kako nas čeka ipak ponešto duži konvencionalni rat i kako je ovo tek prva faza ratovanja. Nažalost, bit će puno žrtava i s jedne i s druge strane", kaže Tabak na kraju.  
 

Pročitajte više