Analitičari o novoj Vladi: Milanović prvo mora upaliti državno računalo, da vidi pravo stanje u Hrvatskoj

POLITIČKI analitičar Damir Grubiša, komentirajući pobjedu Kukuriku koalicije, kazao je kako se očekuje da će Kukuriku koalicija pokušavaju uvesti dobru vlast, kakvu je najavio Milanović, a ta dobra vlast trend je u cijelom svijetu.

"Ova vlast ne smije manipulirati niti pokušavati zgrnuti nekakvu prednost za sebe"

"Ona mora biti odgovorna, transparentna, mora raditi u interesu svih građana. Ta vlast naravno ne smije manipulirati niti pokušavati zgrnuti nekakvu prednost za sebe", komentirao je za Index Grubiša.

"Očekujemo vlast odgovornu građanima, moralnu i čistu od svih korupcija. Vlast koja uspijeva predložiti reforme koje će nam pomoći da izađemo iz baruštine u kojoj se nalazimo", dodaje Grubiša.

Na pitanje ima li kakvu poruku za buduću Vladu, kaže kako im poručuje da moraju uvesti moderne metode demokratskog upravljanja na svim razinama. "To znači radikalnu promjenu politike, modus operandi uz veću participaciju građana", zaključio je Grubiša.

"Dosadašnja komunikacija o EU i referendumu bila je na rubu totalitarnog incidenta"

Voditelj Centra za politološka istraživanja Anđelko Milardović kaže da Zorana Milanovića čeka izuzetno teško razdoblje. 

"On ponajprije mora upaliti državno računalo, vidjeti što se nalazi u bazama podataka. Neće se biti lako suočiti s realnim stanjem, oporba je dosad imala samo okvirni uvid, a sad, kad ustanove u kakvom je stanju država, morat će ponuditi svoje javne politike: zapošljavanja, investiranja, oporezivanja, ulaska u EU...", kazao je Milardović, kojemu je posebno sporna politika prema ulasku u Uniju.

"Jedan od intelektualnih otaca Europe, Jurgen Habermas, nedavno piše da je EU u totalnoj krizi, da joj prijeti raspad. Milanović će prema građanima morati otvoriti sve komunikacijske 'špine', dosadašnja komunikacija o EU i referendumu bila je na rubu totalitarnog incidenta. Imali smo dva diskursa, propagandni i indoktrinacijski, koji samo može zaglupiti građane. Na Milanoviću je da demokratizira taj prostor", zaključuje Milardović, koji upravo piše knjigu "Tri eseja o euroskepticizmu". Planira izdati baš pred izlazak građana na referendum o EU.

Pročitajte više