Analiza investicijskih fondova za svibanj

NAKON izuzetno nepovoljnog početka godine, otvoreni investicijski fondovi započeli su svoj oporavak, koji je započeo sredinom travnja kada se i na burzi stanje stabiliziralo. Ukupni rast Crobexa u svibnju bio je 5,15 posto što je bilo dovoljno da dionički i mješoviti fondovi "ožive".

Većina fondova na uspješnom oporavku

Otvoreni investicijski fondovi su prošli tjedan dobili još jednog člana, riječ je o fondu MP Global HR koji ulaže u svjetska tržišta, a njegovo poslovanje uspoređivat će se s FTSE World Series World EUR indeksom. Najveći prinos tijekom prošlog mjeseca ostvarili su dionički fondovi usmjereni na domaće tržište. Svih 11 novčanih fondova završili su mjesec s dobitkom, zatim 11 od ukupno 13 obvezničkih te 30 od ukupno 38 dioničkih fondova.

Rekordan mjesečni prinos 6,38 posto

Od ukupno 16 mješovitih investicijskih fondova, kraj mjeseca je u pozitivnom okruženju dočekalo njih 12 dok je u negativnom poslovanju završilo ukupno 14 investicijskih fondova. Maksimalna mjesečna promjena vrijednosti udjela bila  je 6,38 posto koliko je ostvario posebni dionički fond OTP Indeksni, a slijedi ga dionički fond AC Rusija s prinosom od 6,31 posto. Najveći mjesečni gubitak bio je -6,03 posto dioničkog fonda KD Victoria.

Najveći broj investicijskih fondova, njih 36, ostvarilo je rast od jedan posto, dok je preko tri posto poraslo njih jedanaest.  Rast preko četiri posto ostvarili su HPB Titan, Poba Ico Equity, AC Rusija i OTP Indeksni. Mjesečni minus veći od jedan posto ostvarilo je samo pet fondova, a od toga samo njih dva su pala više od dva posto.

Od početka godine 26 fondova u plusu

Mješoviti investicijski fondovi zabilježili su promjene vrijednosti od 3,15 posto (HPB Global) do -2,61 posto (KD Balanced) dok je od 13 obvezničkih fondova, palo samo ST Bond (-0,73 posto) i KD Adria Bond (-2,61 posto). Najveći rast obvezničkih fondova zabilježio je HI-conservative s 0,79 posto. Svi su novčani fondovi u svibnju zabilježili rast, a najveći od 0,41 posto ostvario je ZB Europlus.

Od početka godine pozitivno je poslovalo 26 fondova, naravno novčanih, nekoliko obvezničkih te dionički fondovi koji su najnovije osnovani pa nisu bili zahvaćeni financijskim turbulencijama početkom godine.

V.M.

Pročitajte više