ANALIZA STRUČNJAKA ISIS-ova teroristička prijetnja Hrvatskoj je realna

Foto: Klix.ba
 
PRIJE nekoliko dana Islamska država je izravno zaprijetila Hrvatskoj. Iako je situacija u ovom području do sada bila mirna, pitanje je hoće li tako ostati.
 
Pavle Kalinić, zagrebački politolog i stručnjak za sigurnost, za Deutsche Welle je iznio analizu opasnosti od terorizma u Hrvatskoj.
 
Hrvatska je "po defaultu" u fokusu ISIS-a
 
"Hrvati i Hrvatska su po defaultu došli u fokus Islamske države jer je već nekoliko godina članica EU i NATO saveza, što ima svoju cijenu izraženu ovakvim 'vrijednostima'", kaže Kalinić.
 
"Naša država je itekako bila upletena u rat u BiH, što je činjenica koja ima svoju težinu, bez obzira na to kako tumačite hrvatsku ulogu u tom ratu", dodao je Kalinić.
 
ISIS predstavlja novi oblik terorizma
 
"Terorizam Islamske države u svijetu predstavlja novi model organizacije, u kojem se radi o široko rasprostranjenoj strukturi s manje izravno povezanim sastavnicama", opisao je Kalinić te objasnio:
 
"Ako jedan od ISIS-ovih sljedbenika procijeni da bi mogao djelovati, to će učiniti na svoju ruku. Nije mu potrebno odobrenje ili koordinacija s višim instancama koje nakon čina preuzimaju odgovornost".
 
"Sreća u nesreći: Hrvatska je marginalna"
 
"Unatoč tome, sreća u nesreći je da je Hrvatska marginalna u političkom, ekonomskom i vojnom pogledu, pa nije slučajnost da su militanti fokusirani na Pariz ili London", kaže Kalinić.
 
Kao moguće ishodište napada na Hrvatsku često se spominje Bosna i Hercegovina. Zlatko Dizdarević, novinar i bivši bosansko-hercegovački diplomat, također vjeruje kako napadi nisu nemogući. Ipak, teško je točno procijeniti razinu prijetnje jer se radi o opasnosti vrlo fluidne pojave koja ne treba konkretan povod za neku akciju, već je utemeljena na globalnom političkom kaosu te vječnom eksploatatorskom odnosu zapada prema Bliskom istoku.
 
"BiH nam je odličan primjer"
 
"Teroristička prijetnja našim prostorima mogla bi biti samo lažna samopromocija skupine bolesnih ljudi, ali isto tako može biti realna jer se radi o djelovanju organiziranih snaga s ciljem velikih osvajanja", tvrdi Dizdarević.
 
Također je izjavio da se borba protiv ovakve opasnosti ne može dobiti silom i oružjem: "Zanemarivanjem socio-političke, psihološke i vrijednosne dimenzije ne možemo pobijediti terorizam", kaže Dizdarević.
 
"Tu nam je BiH odličan primjer. Naravno, sasvim je lažna teza da se tamo vraća 'na tisuće' boraca iz Iraka i Sirije. Niti ih je tamo bilo toliko, niti ih se toliko može vratiti. Sigurnosne službe u BiH imaju vrlo profesionalan odnos prema terorizmu, dok Francuska, Belgija i Velika Britanija očito imaju više problema", izjavio je Dizdarević.

Pročitajte više