ANAN POŠTUJE REZULTATE OBA CIPARSKA REFERENDUMA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan poštuje rezultate dvaju referenduma o planu UNa čiji je cilj bio da okonča 30 godina razdijeljenosti tog otoka i uvede ujedinjeni Ciapr u Europsku uniju i ona neće stupiti na snagu, navodi se u objavi iz New Yorka, koja je pročitana i u glavnom gradu Cipra Nikoziji. L



Na dva odvojena referenduma održana u subotu ciparski Grci glasovali su sa 75 posto glasova protiv ujedinjenja otoka, a ciparski Turci sa 65 posto ukupnih glasova za ponovno ujedinjenje otoka.

Budući da je plan o ujedinjavanju potvrđen na referendumu ciparskih Turaka, ali ne i ciparskih Grka, on neće stupiti na snagu, kaže se u izjavi koju je u Nikoziji pročitao predstavnika UN-a na Cipru Alvaro de Soto.

Glavni tajnik poštuje ishod oba referenduma i zna da je za mnoge Ciprane odluka kako glasovati bila teška, ističe se u izjavi. Dodaje se da je cilj napora uloženih zadnje četiri i pol godine bio da se Cipar ujedini i omogući takvom Cipru priključenje EU.

Taj cilj nije postignut a jedinstvena i povijesna šansa da se riješi ciparski problem je propuštena, kazao je Annan.

Annan je pozdravio ciparske Turke koji su potvrdili plan "bez obzira na značajne žrtve koje su obilježile mnoge od njih"

UN je kasno u subotu navečer izvijestio da će do kraja idućeg tjedna zatvoriti ured koji se bavio posredovanjem oko postizanja mirovnog sporazuma na Cipru.

(Hina) xnz ynz

Pročitajte više