Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Džamija Arnaudija, jedna od 16 islamskih bogomolja u Banjoj Luci koje su minirane i do temelja porušene tijekom rata u Bosni u Hercegovini, obnovljena je i danas svečano otvorena, a toj su ceremoniji, uz bošnjačke političare, prisustvovali i predstavnici bosanskih Srba predvođeni Miloradom Dodikom.

Svečanost kojom je ponovo otvorena džamija, izgrađena potkraj 16. stoljeća, održana je u trenutku kojega u BiH ponovo obilježavaju izražene političke i etničke napetosti, a Dodik je na tu ceremoniju doveo i članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović te predsjednika entitetske vlade Radovana Viškovića.

Dodik pozvao na mir i stabilnost

Aktualni predsjednik Republike Srpske u pomirljivom je govoru opisao organizirano rušenje banjolučkih džamija prije 30 godina kao "grešku" i "čin bezumlja" jer BiH, kako je istaknuo, može opstati samo na miru i razumijevanju.

Za Arnaudiju je kazao kako je ona "svjedok radosti", dodajući da kao političar sada želi poslati poruku kako je nužno očuvati mir i stabilnost, kao i to da svi imaju jednaka prava zajamčena zakonima.

"Uspjeh nije samo izgradnja džamije, nego i naše okupljanje koje šalje poruke diljem BiH i cijele regije", kazao je Dodik.

Gradonačelnik: Živjeti zajedno nije samo moguće nego je i lijepo

Banjolučki gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je kako je obnova Arnaudije, kao posljednje u nizu u ratu porušenih džamija, dokaz da taj grad pripada svim narodima, a da je potrebno da svi oproste jedni drugima ono što se može oprostiti i žive u miru, toleranciji i uzajamnom poštovanju.

"Živjeti zajedno nije samo moguće nego je i lijepo", kazao je Stanivuković.

Reis Kavazović: Ovime se ispravlja barem dio ratnih nepravdi 

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović kazao je kako je obnova Arnaudije potvrda velike istine da će ideje koje grade nadvladati one koji ruše.

"Ovime se ispravlja barem dio ratnih nepravdi uključujući nastojanja da se u Banjoj Luci izbriše svaki trag postojanja muslimana", kazao je reis Kavazović dok je banjolučki muftija Ismail Smajlović istaknuo kako obnova ove džamije vraća nadu u bolje sutra kojega svi trebaju. "Vjerujemo u to i na tome marljivo radimo", kazao je Smajlović.  

Turska je financirala projekt obnove

Gradnja džamije Arnaudije dovršena je 1594., u vrijeme uspona Osmanskog imperija, kada je Banja Luka bila i sjedište Bosanskog pašaluka. Minirana je i porušena kada i džamija Ferhadija, u noći između 6. i 7. svibnja 1993., a počinitelji nikada nisu identificirani. U lipnju 2003. proglašena je nacionalnim spomenikom.

Obnova ove bogomolje prema dostupnim nacrtima započela je 2017., a s oko tri milijuna eura taj je projekt financirala Turska. Turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoy prenio je s govornice u Banjoj Luci poruku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je najavio dodatno jačanje veza Ankare s Balkanom kako bi se u toj regiji održao mir i stabilnost.

Podsjetnik na masovne progone nesrpskog stanovništva iz Banja Luke za vrijeme rata

Obnova Arnaudije podsjetila je na masovne progone nesrpskog stanovništva iz Banje Luke od 1992. do 1995. Iako tamo nije bilo ratnih operacija najveći broj Hrvata i Bošnjaka pod prijetnjama je morao napustiti svoje domove u tom gradu.

Prema popisu iz 1991. Hrvati i Bošnjaci činili su gotovo 30 posto stanovništva Banje Luke, dok ih je prema posljednjem popisu iz 2013. tamo bilo svega oko šest posto.

Prema podacima Islamske zajednice u BiH, tijekom posljednjeg rata u toj zemlji porušeno je 614 džamija. U toj su zemlji istodobno porušene ili oštećene 353 katoličke crkve te 30 samostana, a uništeno je i 125 pravoslavnih crkava. 

Pročitajte više