Anders Breivik ubio 77 osoba, a sada tvrdi da mu u zatvoru krše prava

Foto: FAH

NORVEŠKA se žali protiv presude i korist ubojice Andersa Breivika koji je tvrdio kako ga se u zatvoru tretira na nehuman ili ponižavajući način.


U srpnju 2011. Breivik je ubio 77 osoba, njih 69 u ljetnom kampu i još 8 njih u eksploziji autobombe tog jutra u Oslu.

Otkako je osuđen, drže ga u samici za što on tvrdi da je kršenje njegovih ljudskih prava, jer mu je onemogućen kontakt s drugim zatvorenicima. U travnju 2016. je jedan norveški sud prihvatio dio njegove tužbe i naredio norveškoj vladi plaćanje sudskih troškova u iznosu od 38,000 dolara.

Najopasniji čovjek

Država je uložila žalbu na presudu i kreće s osporavanjem navoda. Tvrde kako on ima bolje uvjete od ostalih zatvorenika jer je smješten u kompleks od tri ćelije u kojima ima video igrice, televiziju, a može i trenirati.

Tužitelj je rekao kako nije došlo do kršenja njegovih prava i kako je on jako opasan čovjek koji se ni na trenutak nije pokajao zbog svega što je uradio, nego je na to ponosan:

“Ako išta, još je čvršće uvjeren u svoje stavove. Jako je teško zaključiti koliko je on opasan sad i koliko će to biti za nekoliko mjeseci ili za deset godina. Ono što je sigurno je kako je on do srpnja 2011. bio najopasniji čovjek u Norveškoj”.

Presuda se donosi u petak a Breivik je pristao doći na sud bez nacističkog pozdrava
 

Pročitajte više