Ankara: Hido Bišćević u posjetu Turskoj

DRŽAVNI tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Hido Bišćević u utorak je za radnog posjeta Turskoj razgovarao s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Abdulahom Gulom, drugim zamjenikom ministra Bakiem Ilkinom i ravnateljem Uprave za Europsku uniju (EU) Mehmetom Sungarom.

U razgovoru o bilateralnoj suradnji i suradnji s EU-om i NATO-om izražena je obostrana potpora nastojanjima da se ta suradnja unaprijedi. Bišćevićevi su sugovornici pozdravili pozitivno mišljenje EK-a o Hrvatskoj.

Dogovoreno je više bilateralnih susreta u idućem razdoblju, a zajednička je želja da potkraj 2004. ili u početku 2005. turski premijer Recep Tayyip Erdogan posjeti Zagreb. Ocijenjeno je da razgovori Erdogana i hrvatskog premijera Ive Sanadera mogu dati znatan poticaj unaprjeđenju uzajamnih odnosa i pridonijeti razvoju cijele jugoistočne Europe.

Dvije zemlje potvrdile su spremnost da na svojem putu u EU pridonesu jačanju mira i stabilnosti, te rješavanju preostalih otvorenih pitanja na europskom jugoistoku. U tom smislu izmijenjena su i mišljenja o stanju u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i na širem području.

Bišćević i sugovornici naročitu su pozornost usmjerili na lipanjski sastanak na vrhu NATO-a u Istanbulu. Turska je kao domaćin obećala punu potporu nastojanjima Hrvatske da provedbom Akcijskog plana za članstvo (MHP) na sastanku uznapreduje k punopravnu članstvu NATO-a.

U razgovoru o uzajamnoj suradnji Turska je, među ostalim, prihvatila prijedlog da se 2005. u Zagrebu organizira velika izložba "Anatolijska civilizacija".

Pročitajte više