ANKARA: Novo suđenje prokurdskim političarima

Turski prizivni sud naložio je pokretanje novoga sudskog postupka protiv Leyle Zane, dobitnice prestižne nagrade Saharov za obranu ljudskih prava. Zajedno s njom na optuženičkoj klupi naći će se i bivši zastupnici turskog parlamenta Hatip Dicle, Salim Sadak i Osman Dogan.

Riječ je o četvero vodećih predstavnika zabranjene bivše prokurdske Demokratske stranke (DEP). Oni se terete da su ponovno, nakon puštanja iz zatvora sredinom lipnja, uspostavili veze sa separatistima zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK).

Kurdska četvorka oslobođena je pod snažnim pritiskom Europske unije (EU), pošto je 2001. Europski sud za ljudska prava ocijenio da suđenje provedeno 1994. i izricanje dugogodišnjih zatvorskih kazni nije bilo pošteno i nepristrano.

Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koja nastoji uvesti pretežito muslimansku zemlju u punopravno članstvo EU, postigla je oslobađanje Zane i njezinih političkih istomišljenika.

Sada se očekuju potezi Erdoganove vlade, jer će iz sjedišta EU vjerojatno slijediti vrlo oštre kritike na račun novog suđenja kurdskoj četvorki, koja je iza rešetaka već provela deset od ukupno petnaest godina ranije izrečene zatvorske kazne.

(Hina) xskybs

Pročitajte više