Anketa: Macronova stranka izjednačena s desničarima Marine Le Pen

Foto: EPA

STRANKA LREM francuskog predsjednika Emmanuela Macrona izjednačena je s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem Marine Le Pen, bivšom Nacionalnom frontom, za izbore za Europski parlament u svibnju 2019., prema istraživanju javnoga mišljenja.  

Dvije su stranke dobile 21,5 odnosno 21 posto glasova u istraživanju Odoxa-Dentsu Consulting.

Konzervativna Republikanska stranka je na trećem mjestu s 14 posto, a slijedi je krajnje ljevičarska Nepokorena Francuska s 12,5 posto.

Socijalistička stranka bivšega predsjednika Francoisa Hollandea dobila je samo 4,5 posto, manje nego zelena stranka Europska ekologija - Zeleni s pet posto.

U Ifopovu istraživanju u svibnju Macronova Republika u pokretu dobivala je 27 posto glasova, daleko ispred 17 posto krajnje desnice i više nego Macronovih 24 posto u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora u travnju 2017.

Ranije ovoga mjeseca Macronova popularnost je postala rekordno niska nakon ostavke popularnog ministra okoliša Nicolasa Hulota i ljetnog skandala zbog njegova tjelesnog čuvara. Samo 23 posto ispitanika imalo je o njemu povoljno mišljenje, što je pad u odnosu na 27 posto iz kolovoza, utvrdilo je istraživanje javnoga mišljenja YouGov.  

Pročitajte više