Anketa oporbe: SDP-ova koalicija i Možemo zajedno imaju znatno više od HDZ-a

Slavko Midzor/PIXSELL - Hrvoje Jelavic/PIXSELL - FaH

Dosadašnje predizborne ankete pokazivale su stabilnu prednost i podršku HDZ-a te mali potencijal oporbenih stranaka da osvoje više mandata od vladajuće stranke ili da u postizbornoj matematici uspiju sastaviti vladajuću većinu. No to bi se moglo promijeniti sudeći prema posljednjoj anketi koju je Index dobio na uvid.

U nedjelju je objavljena anketa agencije Promocija Plus koja je sugerirala prednost HDZ-a od 26.5% naspram SDP-ovih 17.9%, a pratili su ih Most (7.9%), Možemo (7.8%) i Domovinski pokret (7.7%).

Nekoliko oporbenih stranaka naručilo je anketu od iste agencije u kojoj su se uzimale u obzir i nedavno oformljene koalicije opozicijskih stranaka. Rezultati su značajno povoljniji za izazivače HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

  • HDZ-HSLS-HNS-HDS-HSU 26.8%

  • SDP-Centar-Fokus-Dalija Orešković-Reformisti-Glas-HSS 21.6%

  • Možemo 8.8%

  • Most-Hrvatski suverenisti 8.4%

  • Domovinski pokret 8.2%

  • Radnička fronta 1.3%

  • IDS-PGS 1.2%

SDP i Možemo zajedno imaju više glasova od HDZ-a

Rezultati pokazuju da bi prema ovoj anketi SDP-ova koalicija lijevih i liberalnih stranaka u zbroju s Možemo ostvarila bolji rezultat od HDZ-a. Treba napomenuti da koaliciji koju predvodi SDP nisu pribrojeni Radnička fronta i IDS iako su najavili zajednički izlazak na SDP-ovoj listi, no trenutno se vode pregovori o izlascima u različitim izbornim jedinicama (primjerice u Istri) te pozicijama na listama.

Također, postoji mogućnost da Radnička fronta ili skup liberalnih stranaka (Centar, Fokus, Reformisti, IDS) samostalno izađu na izbore. Liberali su, prema navodima, nezadovoljni pozivanjem Radničke fronte u koaliciju jer njihove stavove smatraju previše radikalnim i ljevičarskim.

U istraživanju nije uzeta u obzir ni moguća točkasta koalicija SDP-ove liste i Možemo, koja se najavljuje u četiri izborne jedinice, s obzirom na to da je anketa rađena na bazi cijele Hrvatske kao jedne izborne jedinice. To također može povećati šanse opozicije jer neke stranke uživaju potporu u određenim dijelovima Hrvatske, poput IDS-a u Istri, Možemo i Fokusa u zagrebačkom prstenu, Reformista u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ili Centra u Splitu.

Most i Domovinski pokret bez velikih promjena

Što se desnih stranaka tiče, čini se da koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista nije značajnije poboljšala njihovu poziciju - tek za pola postotnog boda. Oni će i dalje s Domovinskim pokretom dijeliti podršku konzervativnih i desnih birača koji ne podupiru HDZ.

Ostale stranke nalaze se većinom ispod 1 posto podrške te s malim ili nikakvim koalicijskim potencijalom. Stranka Odlučnost i pravednost, koju predvodi Karolina Vidović Krišto, ima 1.2%. Nikola Grmoja spomenuo je kako postoji mogućnost da uđu u koaliciju s tom strankom, no zasad nema potvrde o tome.

Socijaldemokrati s 0.8% nisu ušli u koaliciju s SDP-om te se nadaju eventualnom razlazu liberalnih stranaka s SDP-om i mogućem pridruživanju liberalnoj koaliciji.

Republika Damira Vanđelića bilježi 0.8% potpore, AP - Akcija za promjene 0.6%, a Ključ za promjene 0.4%.

Neodlučnih čak 17.8%

Neodlučnih birača ima čak 17.8%, što predstavlja velik bazen glasača na koje će ciljati sve stranke i koalicijske liste. No s obzirom na stabilnost biračkog tijela HDZ-a, moguće je očekivati da neodlučni birači svoje glasove u velikom dijelu daju opozicijskim strankama, čime bi se povećala njihova mogućnost za sastavljanje vlade i šansa za poraz HDZ-a.

Ovo istraživanje napravila je agencija Promocija Plus od 8. do 11. ožujka na reprezentativnom uzorku od 1000 ljudi. Standardna greška uzorka je ±3.39% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Pročitajte više