VIDEO ANKETA Treba li zabraniti društvene mreže mlađima od 16?

Djeci i mladima na Floridi ispod 16 godina bit će zabranjene društvene mreže bez obzira na odobrenje roditelja, po nacrtu zakona koji je tamošnji Zastupnički dom usvojio.

U nacrtu zakona ne kaže se koje će platforme biti zabranjene, ali on cilja na sve društvene medije koji prate aktivnost korisnika, dopuštaju djeci učitavanje materijala i interakciju s drugima te koriste značajke koje izazivaju ovisnost, osmišljene da izazovu pretjeranu ili kompulzivnu upotrebu.

Pitali smo građane Zagreba što oni misle o tome i treba li se takav zakon donijeti u Hrvatskoj.

Mišljenja su raznolika.

"Podržavam to. Praktički ni ja nisam koristio društvene mreže kad sam bio u toj dobi," rekao je jedan sugovornik, izražavajući potporu ovom zakonu.

Međutim, sugovornica koja živi izvan Hrvatske izrazila je zabrinutost: "Ja živim vani i jasno mi je da je već sada velika cenzura i diktatura, a što tek dolazi..."

Jedan od ispitanika smatra da je ova odluka dobra jer "društvene mreže i nisu bog zna što, a djeca previše provode vrijeme na mobitelima."

"Mladi trebaju imati platformu na kojoj mogu izraziti mišljenje"

S druge strane, neki sugovornici ne vide smisao u ovoj zabrani. "Mladi trebaju imati platformu na kojoj mogu izraziti mišljenje", kaže jedan od njih.

Jedna sugovornica smatra da je granica od 16 godina previše visoka: "Djeca od 14 do 16 godina već razmišljaju i znaju koristiti društvene mreže. Da je dobra granica manja, možda bi mi bilo ok da se zabrani."

"Današnji mladi imaju pristup apsolutno svemu", ističe drugi, sumnjajući u efikasnost zabrane.

Neki smatraju da su "društvene mreže dovele do gubitka socijalnog kontakta", ali isto tako vjeruju da bi roditelji trebali imati glavnu riječ, a ne država.

Na pitanje bi li takvu mjeru trebalo uvesti u Hrvatskoj, mišljenja su podijeljena. Neki smatraju da bi to imalo pozitivne posljedice za mlade, dok drugi ističu pravo na slobodu izražavanja.

"U Americi su ljudi malo čudni", kaže jedan sugovornik, dok drugi vjeruje da "društvene mreže imaju puno pozitivnih stvari.

Pogledajte što su nam rekli građani!

 

Pročitajte više