Anketa Primorsko-goranske županije- nedjelotvorna lokalna i regionalna samouprava

Samo 12 posto od 1105 ispitanika ankete "Javno mnijenje Primorskegoranske županije" smatra da je lokalna i regionalna samouprava dovoljno djelotvorna u rješavanju poslova iz djelokruga njihova rada, dok tri četvrtine ispitanih smatra da su česte pojave korupcije, nepotizma i privilegiranosti lokalnih službenika.

Ispitanici ankete, koja je danas predstavljena na sjednici Poglavarstva Primorsko-goranske županije, vrlo dobrim su ocijenili funkcioniranje institucija, poput vojske (66 posto smatra da je dobro ili izuzetno dobro), policije (65 posto) te sustava obrazovanja (69 posto) i Crkve (79 posto).

Anketa, kojom je obuhvaćeno 1105 stanovnika županije, provedena je krajem 2003., a nositelj projekta bio je županijski Zavod za održivi razvoj i prostorno planiranje te Sveučilište u Rijeci.

Najviše stanovnika smatra da najslabije funkcionira gospodarstvo (71 posto), sudstvo (69 posto) i državna uprava (60 posto).

U ocjenama rada županijskih tijela i odjela na većinu je pitanja više od 40 posto ispitanika odgovorilo s "ne znam". Od onih koji su dali ocjene u rasponu od jedan do pet, najbolje su ocijenjeni odjeli za školstvo i društvene djelatnosti te pomorstvo, promet i veze - ocjenom 2,72. Najozbiljnijom zaprekom gospodarskom razvoju smatraju prevelik utjecaj politike na gospodarstvo, neodgovarajuću privatizaciju i nedostatak razvojnih programa. Smatraju da se najlošije rješavaju problemi "divlje gradnje" (70 posto ispitanika), velikih industrijskih onečistača (65 posto), izgradnje stambenih naselja (51 posto) i gospodarenja šumama (52 posto). 35 posto stanovništva smatra da prihodima podmiruje osnovne potrebe, 31 posto da ne oskudijeva ni u čemu bitnome, a 15 posto da im prihodi omogućuju pristojan životnih standard.

U zaključcima istraživanja navodi se da je osnovno obilježje proturječje u podržavanju ispitanika decentraliziranog uređenja države i društva uz istodobno iskazanu nisku razinu povjerenja prema osobama i institucijama koje obnašaju lokalnu i regionalnu vlast.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo više ispitanika iskazivalo stajališta o nekim institucijama ili pojavama nego što ih je znalo odgovoriti na konkretna pitanja iz rada tih institucija, što ukazuje na njihovu neupućenost.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više