Anketa: Puljak ima ogromnu prednost ispred HDZ-ovog kandidata

Screenshot: HRT

PET dana uoči drugog i konačnog kruga izbora za splitskoga gradonačelnika HRT je objavio preferencije birača iskazane u HRejtingu od 30. lipnja do 1. srpnja. Na uzorku od 600 ispitanika maksimalna je pogreška +/- 4%, a razina pouzdanosti 95%. 

Splićani su ostali pri svojem izboru iz 1. kruga. Tako barem pokazuje HRejting, prema kojemu će dosadašnji gradonačelnik u nedjelju potvrditi svoj mandat s gotovo dvostruko više glasova (razlika: 29.6%) od protukandidata. Ivica Puljak u 2. krugu osvaja 59.7%, a Zoran Đogaš 30.1%.

Čak i kad bi svi neodlučni (8%) i oni koji kažu da će prekrižiti listić (2.2%) u nedjelju ipak odlučili zaokružiti kandidata HDZ-a i HSS-a, tih 10-ak posto glasova ne bi imalo nikakav utjecaj na konačni rezultat.

Kako su se raspodijelili glasovi preostalih sedmero kandidata eliminiranih u prvom izbornom krugu? Tko je od njih više profitirao, Puljak ili Đogaš?

Puljka bira i 75% birača Mosta

Iako se izbori za gradonačelnika poput lokalnih često nazivaju komunalnim izborima, svjetonazor i ideologija tu obično imaju golemu ulogu. Ali u Splitu, čini se, ne i presudnu.

Primjerice, gotovo 2/3 (58.4%) Kerumovih birača iz 1. kruga glas će, očekivano, sad dati HDZ-ovom kandidatu, a samo 21.7% kandidatu Centra. No istodobno 75% birača kandidata desno orijentiranog Mosta u drugom se krugu izjasnilo za lijevo-liberalnog Puljka, a samo 15.3% za Đogaša.

Kod birača preostalih pet kandidata eliminiranih u 1. krugu nema neočekivanih svjetonazorskih odstupanja.

Tako će natpolovična većina glasača (53.2%) desnog saveza predvođenog Domovinskim pokretom ovaj put stati na stranu HDZ-ovog Đogaša, ali će 15.2% ipak zaokružiti Puljka. Među Zlodrinim je biračima najviše trenutačno neodlučnih - 23%.

Zato neodlučnih i onih koji namjeravaju poništiti glasački listić nema kod birača SDP-ovog eliminiranog kandidata Matijevića. Njih 94 i pol posto u 2. krugu zaokružuje Puljka, a samo, ali ipak 5 i pol posto HDZ-ovog Đogaša.

100% glasača Možemo i Pametno će glasati za Puljka

Kod birača preostalih troje uglavnom lijevo orijentiranih kandidata iz 1. kruga jedino su iznenađenje oni bivšeg SDP-ovca Franića. Njih više od 62% (62.3%) kaže da će u nedjelju zaokružiti HDZ-ovog Đogaša, a manje od 38% (37.7%) Puljka.

Glasači kandidatkinja Možemo i stranke Pametno za Split i Dalmaciju svjetonazorski su - na liniji. Apsolutno ni jedan njihov birač nije se izjasnio za Đogaša. 86% onih koji su bili za Tamaru Visković sad će biti za Puljka, kao i svi (100%) koji su u 1. krugu stali uz kandidatkinju stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više