ANKETA Treba li država Boysima platiti jamčevinu i troškove za povratak?

Foto: Cropix

Prva skupina hrvatskih navijača Dinama puštena je jučer iz grčkog zatvora gdje su od kolovoza bili pod istragom zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima grčkog AEK-a. Radi se o 20-ak navijača, a uskoro će ih biti pušteno još.

Navijači su dobili  zabranu dolaska u Grčku na sportske događaje, a da bi izašli moraju uplatiti jamčevinu od 1000 eura za svakoga.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je veleposlanstvo RH u Ateni dobilo naputak da pokrije cijeli paket troškova za njihov povratak ako nemaju sredstava.

"Država za to i služi"

"Neki od njih su tražili potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku. Nitko od njih za sada nije tražio novac za jamčevinu. Jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji je tamo angažiran pa će se to kasnije pretpostavljam refundirati od obitelji. Veleposlanstvo je dobilo naputak da cijeli taj paket koji bi mogao iskrsnuti - jamčevina, putni list, troškovi za putovanje u Hrvatsku, da im se to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je u biti sasvim uobičajena procedura kada hrvatska veleposlanstva i konzulati pomažu hrvatskim državljanima u situacijama kada su u teškoćama i nemaju sredstava", rekao je. 

Na pitanje hoće li oni morati vratiti taj novac, Plenković je rekao kako će to veleposlanstvo rješavati.

"Država za to i služi, da pomogne državljanima koji su daleko od svoje domovine, prijatelja, doma i obitelji", poručio je na kraju.

> Boysi: Svi troškovi za našu braću u Grčkoj plaćeni iz donacija

Pročitajte više