ANKETA Treba li Ustavni sud Milanoviću zabraniti kandidaturu ako ne da ostavku?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Index

Ustavni sud danas je izvijestio da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi.

"Predsjednik Ustavnog suda sazvao je za ponedjeljak u 11 sati Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda, na čijem je dnevnom redu točka - Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024.", navodi se u priopćenju Ustavnog suda. 

Izbori će se, podsjetimo, odlukom Milanovića održati u srijedu, 17. travnja.

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je Ustavni sud da što prije donese odluku o tome je li dopušteno "ono što niti jednim člankom Ustava i zakona nije zabranjeno" te istaknuo da će poštovati odluku suda kakva god bila.

Grbin je i na presici nakon sjednice u SDP-u naglasio da će se odluka čekati i poštovati, a dodao je i da bi ona trebala doći što prije: "Ako je sjednica u ponedjeljak, očekujem tad i odluku. Kad ona stigne, odlučit ćemo što dalje. Sad je prioritet da ona dođe što prije."

Rekao je da SDP ima plan A, B i C, ovisno o odluci Ustavnog suda. Kazao je kako je najbitnije pobijediti HDZ, da je ovo izvanredno stanje i da građani to razumiju. 

Ustavni stručnjaci u javnosti se spore treba li Milanović prije kandidature podnijeti ostavku ili i na dužnosti predsjednika može krenuti u izbornu utrku. Prevladavaju oni koji tvrde da je Milanovićevo uključenje u utrku na parlamentarnim izborima protuustavno, no konačnu odluku dat će Ustavni sud.

Inače, jedna od opcija koje se spominju u slučaju da dođe do zabrane Milanovićeve kandidature jest da Milanović ne bude na izbornoj listi SDP-a, nego da ga ta lista, nakon eventualne pobjede, predloži za mandatara. 

Izjasnite se u anketi

U anketi vas pitamo treba li Ustavni sud zabraniti kandidaturu Milanoviću na predstojećim parlamentarnim izborima ako ne da ostavku na mjesto predsjednika.

 

Pročitajte više