Ankete: Mrtva trka u 6. i 7. izbornoj jedinici, sve izglednije da nitko neće imati većinu

Foto: Hina

ANKETA koju na uzorku od 10.000 ispitanika u svim izbornim jedinicama provodi RTL pokazuje da se u VI. i VII. izbornoj jedinici između HDZ-ove i SDP-ove koalicije vodi mrtva trka.

Istraživanje je provedeno između 15. i 18. listopada, a u 6. izbornoj jedinici, u koju spadaju jugoistočni dio Zagreba, Velika Gorica i Sisak, HDZ-ova koalicija ima potporu 35,8 posto ispitanika. Na drugom mjestu je SDP-ova koalicija koju podržava 32,5 posto ispitanih. Njih 10,1 posto podržava MOST, dok stranka Milan Bandić 365 ima podršku 7,3 posto ispitanika.

Iako HDZ dobiva veći broj glasova, u mandatima je rezultat izjednačen. Obje koalicije dobivaju po šest mandata, a po jednog zastupnika trebali bi dobiti MOST i Bandićeva stranka.

Zbog D,Hondtove metode u raspodjeli mandata ne sudjeluje Živi zid iako s 5,4 posto prelazi izborni prag. Ispod Živog zida, s 3,4 posto podrške smjestio se ORaH Mirele Holy. Prema ovoj anketi čak 9,8 posto birača je neodlučno pa bi njihovi glasovi mogli biti ključni.

Napeto i u 7. izbornoj jedinici

Prilično izjednačeno je i u VII. izbornoj jedinici u kojoj se nalaze južni dio Zagreba, Karlovac i Novi Vinodolski. Prema RTL-ovoj anketi koalicija predvođena HDZ-om tamo dobiva 39,2 posto glasova, dok je SDP-ova na 35,6 posto. Treći je MOST koji dobiva 9,8 posto, a na četvrtom mjestu je Živi zid sa 5,9 posto glasova.


Baš kao i u šestoj izbornoj jedinici, i ovdje je broj mandata dvije najjače stranke izjednačen, bez obzira na veći broj glasova koje anketa prognozira HDZ-ovoj koaliciji. Obje stranke i ovdje dobivaju po šest mandata, a po jedan dobivaju MOST i Živi zid.

Daleko ispod praga ovdje se smjestila stranka Milan Bandić 365 koja ima podršku 2,4 posto birača, dok je ORaH Mirele Holy na 1,8 posto. Valja napomenuti da u ovoj izbornoj jedinici ima čak 12,8 posto neodlučnih.

Hoće li pobjednika izbora odlučiti I. i II. izborna jedinica?

Od ukupno osam izbornih jedinica koje su do sada obrađene RTL-ovom anketom HDZ pobjeđuje u njih šest dok je SDP-ova koalicija bolja u dvije izborne jedinice. Pretočeno u mandate, HDZ-ova koalicija ima 52 mandata dok Hrvatska raste ima 48 zastupničkih mjesta. HDSSB ima tri mandata, isto kao IDS-PGS. Na tri mandata je i Most, dok po jedan mandat imaju Živi zid, Bandićeva stranka i Uspješna Hrvatska.

Ako je suditi prema ovoj anketi, čekaju nas prilično napeti izbori koji će biti neizvjesni do samog dana izbora, a vjerojatno i danima kasnije s obzirom da je sve izvjesnije da nijedna strana neće moći samostalno zadobiti većinu potrebnu za sastavljanje Vlade. Upravo bi rezultati iz I. i II. izborne jedinice, koji još nedostaju u ovoj anketi, mogli presuditi konačnog pobjednika.


 

Pročitajte više