ANNAN: MIROVNE MISIJE NAJBOLJE SU ZA TRAJNU STABILNOST

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je obilježavajući međunarodni Dan UNovih mirovnih snaga rekao kako su mirovne operacije najbolji način da se osigura trajna stabilnost.

"Mirovne misije nikad ne mogu same okončati ratove, ali nude najbolji mogući način za osiguranje održivog mira", rekao je Annan u poruci u povodu međunarodnoga Dana UN-ovih mirovnjaka koji se obilježava 29. svibnja.

"Podsjetimo se da i najskuplja mirovna operacija stoji mnogo manje nego i najjeftiniji rat", dodao je on.

Trenutačno više od 53.000 vojnika i približno 11.000 civilnog osoblja iz 94 zemlje svijeta služi u 15 mirovnih misija UN-a u svijetu. Te brojke će se vjerojatno povećati nakon što je Vijeće sigurnosti ovoga tjedna odobrilo mirovnu operaciju u Burundiju, a planira se i za Sudan.

Napominjući da mirovne misije za UN predstavljaju velik napor Annan je pozvao zemlje da osiguraju dodatne vojne snage i financijska sredstva potrebna za izvršenje narednih zadaća.

UN-ove mirovne misije prerasle su svoju tradicionalnu ulogu u nadzoru prekida vatre i sada pomažu u političkoj tranziciji, izgradnji institucija i poticanju vladavine prava, rekao je Annan. Misije također sudjeluju u ekonomskoj obnovi, nadziru izbore, razoružavaju milicije i bivše neprijatelje te pružaju humanitarnu pomoć i pomažu povratak izbjeglica.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više