Annan na skupu udruge za razminiranje koja pomaže Hrvatskoj

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zahvalio je u srijedu u Los Angelesu američkim aktivistima koji pomažu u razminiranju niza zemalja u svijetu među kojima i Hrvatske.

Annan je izrazio zahvalnost Heidi Kuhn, koja je 1997. utemeljila udrugu Korijeni za mir, i Diane Disney Miller, za njihovu pomoć u uklanjanju mina u zemljama pogođenim tim problemom.

On je kazao kako je zapanjujuća energija i entuzijazam Heidi Kuhn te uspjeh njezine organizacije iz Kalifornije u pomoći u razminiranju Hrvatske, Afganistana i Kambodže i stvaranju tla mira i napretka, uglavnom vinograda i žitnih polja.

Disney Miller, kćerka Walta Disneya, aktivno je uključena u rad Korijena za mir otkako se susrela s Heidi Kuhn i Mikeom Grgićem, poznatim kalifornijskim vinarom hrvatskog podrijetla, i s njima sudjelovala u humanitarnoj aktivnosti Mine za vino koja nastoji minirano tlo vratiti u obradive površine, među kojima pogodne i za vinograde.

Skupu u novootvorenoj dvorani Walt Disney Hall nazočila je i hrvatska generalna konzulica u Los Angelesu Sanja Bujas Juraga, koja je zahvalila Annanu na razumijevanju problema razminiranja, a Disney Miller na njezinom doprinosu radu humanitarne udruge.

Kuhn je posebno govorila o problemu mina u Hrvatskoj, koju je više puta posjetila i, kako je rekla, "zavoljela prekrasnu Hrvatsku". Posljednja donacija Korijena za mir u iznosu od 40.000 dolara prikupljena je uz pomoć Rotary kluba, a namijenjena je razminiranju karlovačkog područja.

Skup je održan na dan kada je prije šest godina u Ottawi otvorena za potpis Konvencija o zabrani protupješačkih mina čiji je Hrvatska punopravni član.

UN je tim povodom priopćio kako je danas u 80 zemalja u svijetu još uvijek posijano na milijune mina od kojih dnevno pogine 50 ljudi.

Pročitajte više