ANNAN OBEĆAO REFORMU ZA UČINKOVIT UN

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan kazao je u ponedjeljak da je odlučan reformirati Ujedinjene narode kako bi oni postali "učinkoviti" i radili bolje.

U govoru povodom Dana UN-a Annan je podsjetio da je "UN utemeljen prije 59 godina kao instrument mira, promicanja ljudskih prava i razvoja".

Svijet je danas "bolji zahvaljujući UN-u", ali još uvijek previše ljudi trpi nasilje, ugnjetavanje, siromaštvo, glad, nepismenost i bolesti, rekao je.

"Možemo i moramo učiniti više" i "potrebna je učinkovita organizacija UN-a primjerena svijetu u kojem danas živimo a koja će se suočiti i s izazovima sutrašnjice", ocijenio je prvi čovjek UN-a koji je imenovao povjerenstvo zaduženo da u prosincu preporuči reformu Vijeća sigurnosti, glavnog organa odlučivanja.

UN, organizacija u kojoj je 191 država, treba idućeg rujna razmotriti ciljeve Milenijske deklaracije iz 2000. godine kojom su se članice obvezale prepoloviti krajnje siromaštvo i glad u svijetu do 2015., a za dvije trećine smanjiti smrtnost djece i obustaviti širenje epidemije AIDS-a i malarije.

Dan UN-a slavi se 24. listopada, kada je Povelja (ili ustav) UN-a stupila na snagu 1945. Ove je godine taj dan pao u nedjelju i proslave su održane u ponedjeljak.

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više