Annan poziva na "odlučne mjere" oko klimatskih promjena

LOUIS, 13. siječnja 2005. (Hina/AFP) Glavni tajnik UNa Kofi Annan pozvao je u četvrtak u PortLouisu međunarodnu zajednicu da "poduzme odlučne mjere glede klimatskih promjena" i uvede svjetski sustav upozoravanja za sve prirodne katastrofe. L

"Moramo biti spremni poduzeti odlučne mjere glede klimatskih promjena", kazao je Annan na međunarodnoj konferenciji UN-a posvećenoj malim otočkim državama u razvoju.

"Više nije teško zamisliti kakve bi mogle biti posljedice podizanja razine mora koje će, po mišljenju najvećih znanstvenika, pratiti planetarno zatopljenje", dodao je on pred dvadesetak šefova država i vlada, prvenstveno malih otoka.

Annan je govorio mjesec dana prije stupanja na snagu protokola iz Kyota koji nameće industrijskim zemljama, njih 38, smanjenje ispuštanja plina s učinkom staklenika, odgovornog za klimatske promjene. Taj je tekst odbacio SAD, jedan od glavnih zagađivača u svijetu.

Annan je pozvao na uvođenje svjetskog sustava upozoravanja, "ne samo za tsunamije već i sve ostale opasne pojave, primjerice olujne valove i tajfune".

Pomoć razvoju malih otočnih država u deset je godine smanjena s 2,3 milijarde dolara na 1,7 milijarde dolara, priopćio je UN.

Konferencija UN o održivom razvoju malih otočkih zemalja, na kojoj sudjeluje 110 zemalja, trebala bi završiti u petak usvajanjem novog teksta o razvoju malih otoka.

(Hina) xbnš ysd

Pročitajte više