Annan s Chavezom o krizi u Venezueli

GLAVNI tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan razgovarao je u četvrtak s venezuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom o krizi u njegovoj zemlji, kao i o načinu na koji UN može pomoći njezinom mirnom rješenju, rekao je glasnogovornik UNa u New Yorku.

´Glavni tajnik je ponovio svoju zabrinutost stanjem i naglasio potrebu poduzimanja daljnjih koraka u skladu s ustavom i uz poštivanje demokratskih načela, pravde i ljudskih prava´, rekao je glasnogovornik u priopćenju. ´Problem upravljanja zemljom traži zajednički napor svih strana kako bi se smanjile napetosti. To je proces u kojem može pomoći međunarodna zajednica.´

Štrajk kojeg organizira venezuelanska oporba već drugi mjesec paralizira venezuelansko gospodarstvo i sprječava izvoz nafte, glavni izvor prihoda te zemlje.

Predsjednik Chavez je ranije rekao novinarima da su poduzeti prvi koraci k stvaranju tzv. Skupine prijatelja, koja kada bude profunkcionirala može pomoći Venezueli.

Sjedinjene Države su lansirale inicijativu za formiranje skupine ´prijatelji Venezuele´ u koje ima povjerenja bilo jedna bilo obje strane u sukobu, koja će pripremiti i jamčiti kompromisno rješenje krize u zemlji. U skupinu bi bili uključeni Sjedinjene Države, Brazil, Meksiko, Čile i možda Španjolska, kao i predstavnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Pročitajte više