Annan: S. Koreja mogla bi zamrznuti nuklearne aktivnosti

SJEVERNA KOREJA mogla bi razmotriti zamrzavanje svog nuklearnog programa ako se multilateralni razgovori budu dobro odvijali i ako dobije uvjeravanja SAD-a da neće biti napadnuta, izjavio je u petak kasno navečer glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

On je pozvao na održavanje razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu što je prije moguće.

Washington već dugo traži multilateralne razgovore o krizi zbog nuklearnog programa Pjongjanga. Nakon mjeseci ustrajavanja na bilateralnim pregovorima, Sjeverna je Koreja pristala u četvrtak na razgovore u kojima će sudjelovati predstavnici šest zemalja - dviju Koreja, SAD-a, Japana, Kine i Rusije .

Upitan bi li Pjongjang mogao zamrznuti svoje nuklearne aktivnosti tijekom tih razgovora, Annan je rekao: "Ne znam ima li naznaka da će ga zamrznuti tijekom tih razgovora. Međutim, bilo je rečeno da ako bude razgovora i dogovora, kao i uvjeravanja da njihova zemlja neće biti napadnuta, oni će biti spremni razmotriti zamrzavanje programa i...nastavak inspekcija".

Nuklearna kriza izbila je u listopadu 2002. godine kada su američki dužnosnici izjavili da je Sjeverna Koreja priznala da ima tajni nuklearni program čime je prekršila sporazum iz 1994. s Washingtonom. SAD i njezine saveznice odgovorile su suspenzijom slanja pošiljki goriva koje su bile predviđene tim sporazumom.

Pročitajte više