Annan u ponedjeljak s Bushom o Africi i Bliskom istoku

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan sastat će se u ponedjeljak u Washingtonu s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom kako bi razgovarali o mogućoj mirovnoj operaciji u Liberiji, o stanju u Kongu te o Bliskom istoku, priopćio je u četvrtak UN.

"Mislim da je ovo pravo vrijeme da njih dvojica usporede zabilješke pošto će obojica upravo završiti posjet Africi, i mislim da će Afrika imati glavno mjesto u razgovorima, posebice Demokratska Republika Kongo i Liberija", rekla je u četvrtak novinarima glasnogovornica UN-a u New Yorku Hua Jiang.

Annan je nedavno pozvao na uspostavu mirovne operacije u Liberiji kako bi se okončao 13-godišnji građanski rat, a Sjedinjene Države su iskazale volju da sudjeluju svojim vojnim snagama.

Jiang je rekla da će Bush i Annan također razgovarati o provedbi mirovnog plana četvorke, SAD-a, UN-a, EU-a i Rusije, na Bliskom istoku te o Iraku i Afganistanu. Na dnevnom redu razgovora bit će i druge teme od zajedničkog interesa poput borbe protiv terorizma, siromaštva i AIDS-a.

(Hina) sl rt

Pročitajte više