Annan: ugovor o nuklearnoj neproliferaciji mora se izmijeniti

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je u ponedjeljak da bi Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) mogle "pregaziti" suvremena tehnologija i globalizacija i naglasio da se on mora izmijeniti.

"Istina je da sadašnji režim (neproliferacije) nije pratio ritam tehnologije i globalizacije te da bi ga zbog mnogih događaja zadnjih godina moglo pregaziti vrijeme", rekao je Annan u govoru u UN-u, u prigodi otvaranja konferencije o preinaci NPT-a, koja će potrajati mjesec dana.

Annan je pozvao 188 država članica ugovora da "retoriku i politiku ostave po strani" i da pođu u susret svijetu u kojemu neće biti nuklearnog oružja, podsjetivši na riječi Roberta Oppenheimera, jednog od tvoraca prve atomske bombe: "narodi svijeta moraju se ujediniti ako ne žele izginuti, a bomba ih tjera da to shvate".

Konferencija se održava u prilikama napetosti, kada su se dvije zemlje koje najviše pune novinske stupce na području vojne nuklearne tehnologije - Iran i Sjeverna Koreja - nametnule kao glavna tema razgovora.

NPT, koji je zaključen 1970. godine, trebao je ograničiti posjedovanje nuklearnog oružja na pet sila koje su ga tada službeno imale - SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Francusku i Kinu.

Annan je ocijenio da bi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) trebala imati veće ovlasti u provjeri nuklearnih programa država članica NPT-a, podvrgavajući ih strožem nadzoru.

NPT je oslabljen nakon otkrića tajnih nuklearnih programa u više zemalja i pravog crnog nuklearnog tržišta.

Annan je na koncu pozvao države koje već posjeduju atomsko oružje da preuzmu svoje obveze u svezi s NPT-om i da krenu prema razoružanju.

"Važna etapa na tom putu bila bi da se bivši suparnici iz hladnog rata zajedno i nepovratno obvežu da će ponovno smanjiti svoje arsenale kako bi se broj nuklearnih glava ubuduće računao u stotinama a ne više u tisućama", kazao je.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više