Annan za razdvajanje dužnosti tužitelja, Del Ponte protiv

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan je u ponedjeljak rekao kako u Vijeću sigurnosti UN "postoji osjećaj" da obveze glavne tužiteljice UN-a Carle del Ponte treba podijeliti tako ona zadrži tu dužnost u sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, dok bi njezina dužnost glavne tužiteljice u sudu za genocid u Ruandi bila dodijeljena nekom drugom.

Del Ponte, koja je glavna tužiteljica obaju sudova, u ponedjeljak je u razgovoru s Annanom pokušala zadržati obje dužnosti, tvrde diplomati u sjedištu UN u New Yorku. Annan se pak zauzima za razdvajanje dužnosti, što mora potvrditi Vijeća sigurnosti, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Prvi puta javno komentirajući ovu kontroverznu situaciju, Annan je novinarima rekao da članovi vijeća raspravljaju o učinkovitosti imenovanja odvojenih tužitelja za svaki od ovih sudova.

"Od samog je početka jedan tužitelj bio zadužen za oba suda. Postoji osjećaj da, kako se primičemo kraju suđenja i od oba suda se traži da naprave strategiju kako bi mogli završiti svoj rad i zatvoriti sudove, možda je potrebmo imati dva tužitelja kako bi se posvetiti tom važnom dijelu svoga posla", kazao je Annan.

Del Ponte obavlja obje dužnosti u okviru četverogodišnjeg mandata koji ističe u rujnu.

Sud na kojem se sudi počiniteljima genocida u Ruandi 1994. god. tijekom kojeg je poubijano oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinske etničke skupine Tutsi i politički umjerenih Hutua, od samog osnivanja 1995. u Tanzaniji muče administrativni problemi.

U protekle dvije godine, Ruandska vlada koju predvode Tutsiji vodi kampanju protiv Del Ponte, odbijajući suradnju sa sudom nakon što je ona izjavila kako će se pozabaviti sa zločinima koje je počinila vojska u kojoj prevladavaju Tutsiji.

Da bi se dužnost suda podijelila na dva dijela, Vijeće sigurnosti bi moralo promijeniti statute sudova.

Američki veleposlanik John Negroponte je izjavio kako članovi vijeća još uvijek raspravljaju o tom pitanju. "Mislim da moramo pričekati i vidjeti kakav će se koncenzus stvoriti u sljedećim danima i tjednima", rekao je novinarima.

Neki su drugi diplomati kazali kako se Annan već neslužbeno konzultirao s pet velikih sila - SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Rusijom i Kinom te kako nijedna nije imala primjedbi.

Jedan je neimenovi diplomatski svjetnik rekao kako se još ne zna tko bi mogao zamijeniti Del Ponte ako Vijeće odluči razdvojiti dužnosti.

(Hina) mg rb

Pročitajte više