Ansar al-Islam planira samoubilački atentat u Hamburgu

FUNDAMENTALISTIČKA skupina Ansar al-Islam planira samoubilački atentat automobilom-bombom na bolnicu njemačke vojske u Hamburgu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova savezne države Dirk Nockemann.

"Američke tajne službe" su upozorile da Ansar al-Islam planira taj atentat, izjavio je Nockemann u nekoliko interviewa za njemačke medije.

Obavijesti su stigle od CIA-e, rekao je šef regionalnih obavještajnih službi Heino Vahlidek koji je precizirao da se atentat priprema za početak 2004. godine.

Osobe koje planiraju taj napad su već stigle na njemački teritorij, rekao je Vahlidek i dodao da su im poznata dva imena koje njemačke obavještane službe pokušavaju identificirati.

Prijeti se i američkim vojnim objektima u Njemačkoj, među

kojima i jednoj zrakoplovnoj bazi na zapadu zemlje.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Otto Schily je u priopćenju potvrdio da postoje "nepotvrđeni informacije o planiranju atentata na američku vojnu infrastrukturu u Njemačkoj".

Glasnogovornik američkih snaga u Njemačkoj je izjavio da ne raspolaže informacijama o pripremi atentata na američke interese u toj zemlji.

Ranije je njemačka policija u priopćenju objavila da je uvela sigurnosni radijus oko bolnice u Hamburgu radi "konkretnih znakova" da islamisti pripremaju bombaški atentat.

Ansar al-Islam (Pobornici islama) je skupina između 700 i 900 islamista koji su bili povezani s terorističkom mrežom al-Qaida.

Prema njemačkim obavještajnim službama stotinjak boraca Ansar al-Islama nalazi se u Njemačkoj, uglavnom na jugu zemlje.

Pročitajte više