Antarktički ledenjaci uzrokuju rapidno podizanje razine mora

PREMA istraživanju znanstvenog lista "Journal of Geophysical Research", više od 300 ledenjaka na Antarktičkom poluotoku ubrzano se kreće prema oceanu te uzrokuje podizanje razine mora.

Britanski znanstvenici vjeruju kako je uzrok tome globalno zagrijavanje, budući da povišene temperature utječu na povećano topljenje snijega i leda tijekom ljeta.

"Antarktički poluotok bilježi možda i najbrže zatopljavanje na Zemlji u proteklih 50 godina, gotovo tri stupnja Celzijeva", rekao je Hamish Pritchard, glavni autor studije, koji je potvrdio i nedavna saznanja o Grenlandu.

"87 % tamošnjih ledenjaka se povlačilo tijekom ovog perioda, a primijetili smo i da su se ubrzali. Ako shvatimo što se trenutno događa, imamo najbolje šanse da predvidimo što će se dogoditi u budućnosti", dodao je.

Znanstvenici iz britanskog istraživačkog tima koji prati Antarktiku usporedili su radarske snimke s ERS-1 i ERS-2 satelita i otkrili kako je brzina ledenjaka u razdoblju od 1993. do 2003. povećala za 13 %.

Međuvladina skupina za klimatske promjene (IPCC) predvidjela je da će povećanje razine mora do kraja stoljeća iznositi negdje između 18 i 59 cm, a kao glavni uzrok također je navela globalno zagrijavanje.

Danas u Heiligendammu u Njemačkoj počinje trodnevni sastanak na vrhu zemalja članica G8 na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o mjerama za suzbijanje trenda globalnog zatopljavanja. To se prvenstveno odnosi na prihvaćanje formiranih granica emisije stakleničkih plinova.

M.S.

Pročitajte više