Ante Đapić se distancirao od ustaštva i najavio dobre izborne rezultate

HRVATSKA stranka prava (HSP) distancira se od ustaškog pokreta i želi postati moderna konzervativna politička stranka europske desnice, rekao je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić na svečanoj sjednici Glavnog stana HSP u povodu desete obljetnice tzv. "Kutinskog sabora", kada je izabrano sadašnje vodstvo stranke.

Đapić je ocijenio da će na predstojećim parlamentarnim izborima HSP ostvariti "najbolji izborni rezultat u povijesti stranke".

"Ustaški pokret želio se od strane drugih nametnuti HSP-u kao njegovom nasljedniku, no naš se program bazira na učenju oca Domovine Ante Starčevića i vrijednostima Domovinskog rata," rekao je Đapić, istaknuvši da stranka osuđuje svaki totalitarizam, "i crveni i crni".

Rekao je da je stranka revidirala i svoj stav o jedinstvenom hrvatskom prostoru od Sutle do Drine, odnosno uvažila realnost da se u tom prostoru nalaze dvije države, Hrvatska te Bosna i Hercegovina, u kojoj Hrvati trebaju biti ravnopravni narod.

HSP na izbore izlazi samostalno osim u prvoj i trećoj izbornoj jedinici, u kojoj je u koaliciji sa Zagorskom demokratska strankom, kazao je Đapić. Istaknuo je da HSP u svim izbornim jedinicama očekuje prolaz izbornog praga a u nekim ulaz u Sabor i više kandidata s liste. Dodao je da bi HSP mogao dobiti i više glasova, koji bi mu mogli dati mogućnost da sudjeluje u vlasti.

Svoj optimizam temelji na tome što je, kako je rekao, HSP nekompromitirana stranka koja nije sudjelovala u niti jednoj pretvorbenoj ili političkoj aferi. Također, tvrdi Đapić, stranka je dobro ekipirana a rad njezinih preko 17 tisuća članova daje razloga za optimizam.

Na današnjoj svečanoj sjednici Glavnog stana HSP-a, Đapić je podsjetio da je "HSP kao stranka prva krenula u obranu Hrvatske osnovavši postrojbe HOS-a" i posebice istaknuo rad jednog od obnovitelja stranke Ante Paradžika, koji je ubijen prije 13 godina. Stranačko izaslanstvo je danas ujutro položilo vijenac na Paradžikov grob.

Pročitajte više