Ante i Vinko su spasili dijete iz gorućeg auta u Kaštelima. "Nismo samo mi heroji"

Ante Šilović i Vinko Hrabar su prolaznici koji su uskočili u pomoć kada se u subotu, nešto prije 18 sati, dogodila teška prometna nesreća u Kaštel Sućurcu u kojoj je poginula mlada Antonija (32) i motociklist.

Podsjetimo, nesreću je skrivio 29-godišnji motociklist, koji se Hondom jačine gotovo 120 konjskih snaga kretao od zapada prema istoku (od Trogira prema Splitu) Ulicom Ivana Pavla Drugog i kada je došao na križanje, prošao je kroz crveno svjetlo između dva zaustavljena vozila na semaforu.

U tom trenutku, krećući se istočnom kolničkom trakom Ulice Suvača u smjeru jug - sjever, 32-godišnja žena u svom Audiju A4 (s trogodišnjim sinom u automobilskoj sjedalici) dolazi do raskrižja, gdje joj je bilo upaljeno zeleno svjetlo. U tom trenutku svom snagom vozač Honde udara u lijevi dio Audija i prelijeće preko njega, da bi se i motocikl i Audi zapalili nakon toga.

 

Audi je najprije odletio na desnu stranu te se prevrnuo na krov. Nesretnoj 32-godišnjakinji u vozilu i vozaču Honde nije bilo spasa, ali je brzinom vatrogasaca spašeno trogodišnje dijete. Anto je iz gorućeg automobila spasio Antonijinog 3-godišnjeg sina. On je prebačen u KBC Split, ali nije u kritičnom stanju. Dalmacija danas doznaje da je dječak jučer otpušten iz bolnice.

"Izvukli smo dječaka, nisam mogao izvući majku"

Portal Dalmacija danas razgovarao je s Antom koji je opisao trenutak kada je vidio zapaljeni auto te što je napravio kako bi spasio dječaka iz vozila.

"Vozio sam prvi do slučaja. Kada sam došao tamo, vidio sam da se auto zapalilo. Odmah sam izvadio aparat za gašenje požara i počeo gasiti požar. U međuvremenu sam vidio da ne mogu ugasiti vatru.

Došao je još jedan momak koje bio sa mnom. Vidi se na slici, obučen je u crno. On je bio s jedne strane automobila, a ja na drugoj. Vidio sam da je dječak daleko, da ga ne mogu dobaviti. Prišao sam mu bliže i zajedno smo momak i ja uspjeli napipat ga i izvući ga.

Ne mogu vam reći tko ga je onda odnio, ali odnijeli su ga preko ramena do vozila Hitne pomoći, a ja sam išao pomoći majci jer sam kroz dim u automobilu vidio njenu ruku. Dohvatio sam njenu ruku i pokušao sam ju izvući, međutim nisam mogao. Sjeo sam na ogradu i tada su došli vatrogasci", ispričao je.

 

"Nisam samo ja tu heroj"

Anto je upitan je li bio svjestan da se i on izlaže velikoj opasnosti. "Da vam budem iskren, nisam uopće razmišljao o tome. Jedino sam čuo ljude oko sebe koji viču: 'Biži, biži! Eksplodirat će!' i to je to.

Nisam samo ja tu heroj. Bilo je tu dosta heroja, momaka koji su gasili vatru dok smo mi vadili dijete. Ovim putem se želim preko medija zahvaliti svima koji su se tu našli i odlučili pomoći", kazao je Anto.

"Na toj cesti taksisti idu kroz crveno, motociklisti..."

"Jedino što bih predložio je da se na tom dijelu naprave nadvožnjaci. Drugoga rješenja nema. Ja svakodnevno vozim relaciju Split - Šibenik i nagledam se svega na toj cesti.

Taksista koji idu kroz crveno, motorista, svega. To je ajme majko ujutro u 5 sati po toj cesti", komentirao je za Dalmaciju danas.

Vinko: Prvo sam pomaknuo poginulog motociklista kako njegovo tijelo ne bi izgorjelo

Vinko je drugi prolaznik koji je spašavao dijete iz gorućeg Audija, a o svom herojskom činu govorio je za Slobodnu Dalmaciju.

"Vozio sam oca u Kaštel Lukšić i naletio na prometnu nesreću niti minut nakon što se dogodila. Motor je gorio, a benzina se razlilo i po Audiiju. Gorio je motor i unutrašnjost vozila.

Morao sam najprije pomaknuti poginulog motociklistu koji je ležao mrtav odmah do lijevih vrata Audija kako njegovo mrtvo tijelo, ne bi izgorjelo. Pomoglo mi je još dvoje momaka koji su izišli gasiti požar. Nije točno da je poginuli odletio pedeset metara kako se govorilo i pisalo nego je bio pored vozila. Počele su i detonacije u automobilu koji je sve više gorio", govori 30-godišnjak za Slobodnu Dalmaciju.

"Drugi čovjek je došao kao da ga je Bog poslao"

Vidio je da je prozor na stražnjem dijelu auta već razbijen. Ugurao se kroz taj prozor da bi kroz dim vidio dijete koje je plakalo.

"Od dima sam već gubio maloga i doslovce sam pipao svugdje te sam uspio otkopčati gornji dio pojasa u sigurnosnoj stolici, ali je problem bilo pronaći i napipati donji dio kopče na pojasu i osloboditi mu nožice. Tada dolazi kao da ga je Bog poslao taj čovjek i otvara ta zadnja vrata audija te mi pomaže osloboditi dijete iz sjedalice.

Auto je trebao svake sekunde eksplodirati i sada smo i nas dvojica i dijete bili ugroženi pa smo se odmaknuli. Kada sam izvlačio dijete vidio san desnu žensku ruku na vozačkom mjestu koja je bila okrenuta unatrag prema djetetu. Ruka se objesila prema bebi, ma užas...

Pokušao sam potegnuti tu ruku kako bi pobali izvući gospođu kroz već otvorena desna zadnja vrata audija. Probao je i taj drugi mladi spasitelj, ali smo vidjeli da je žena već mrtva i da joj nema pomoći - kazuje Vinko i slikovito prepričava scene koje nikada neće zaboraviti", ispričao je Vinko.

"Junaci su i momci s aparatima"

"Sve je to trajalo dvadesetak minuta i to će mi ostati urezano cijeli život. Kao i ta ženina ruka,mali dječak kojeg sam prigrlio pa i taj moj suspasitelj.. Junaci su i momci s aparatima, njih sigurno šestoro koji su regairali brzo,izvadili aparate iz svojih vozila i gasili požar.

Poslije sam doznao da je jedan spasitelj bio trideseti u redu u koloni vozila koja je čekala. Ostavio je vozilo i otrčao pomagati. Meni se činilo da je prošla cijela vječnost dok su došli vatrogasci na mjesto nesreće. Ne znam je li to moj dojam od šoka,ali dugo smo mi civili gasili i spašavali i vozilo i sve ono što smo mislili da se nalazi u njemu.

Pratim sve što se događa sa dječakom kroz medije, dječakovu obitelj nisam upoznao niti su me kontaktirali,niti je to sada važno. Važno je da dijete preživi i da bude dobro, oni su u velikoj boli i nije sada vrijeme za to", rekao je Vinko za Slobodnu.

Muž preminule žene i otac dječaka je tog dana trebao biti u smjeni vatrogasaca, ali se zamijenio

Na Fejsu su se prolaznicima koji su priskočili u pomoć zahvalili vatrogasci DVD-a Mladost iz Kastel Sućurca. Otkrili su da je muž preminule Antonije i otac dječaka također vatrogasac, ali tog kobnog dana se zamijenio za smjenu.

"Hvala vam dobri ljudi, hvala od srca. Zahvaljujući vama koji ste izložili vaše živote i spasili našeg Ivana, te time spriječili još veću tragediju.

Vi ste primjer svim onim pasivnim promatračima, koji uzmu samo mobitel i snimaju 'senzaciju, prodaju vijest', broje sekunde do našeg dolaska, kažu 'di su više? koliko im treba?', a često puta nas nisu ni zvali, jer su imali prišnija posla. Hvala vam Veliki ljudi, hvala šta ste nam ostavili to dite da bude dio nas, kao i njegov Dida, kao i njegov Tata. Hvala od srca

Taj dan je radila Antina smjena, smjena vatrogasca kojemu je obitelj bila zarobljena u gorućem autu. Sudbina je htjela da ga poštedi još te boli, mijenjao se sa kolegom. Zamislite noćne more u našim glavama, zateći vlastitu obitelj, prijatelje....

Zato još jednom: Hvala vam veliki ljudi. Možete puno napraviti do našeg dolaska, jer nama treba vrijeme do dolaska, a nažalost to vrijeme Antonija nije imala", napisali su kaštelanski vatrogasci na Facebooku.

Pročitajte više