Ante Prkačin "udario" po Sanaderu u BiH medijima

BIVŠI general HVO-a i bivši saborski zastupnik Ante Prkačin u velikom razgovoru za vodeći dnevnik BiH Dnevni Avaz, odgovarao je na pitanja vezana za navodni zločin u Sijekovcu (BiH), ali je iskoristio priliku i da se žestoko obračuna sa Sanaderovom politikom prema Hrvatima u susjednoj zemlji. Naime, odgovarajući na pitanja o ratnim događajima u Bosanskom Brodu ustvrdio je kako mu aktualna hrvatska vlast želi "napakirati" navodni ratni zločin, a za Sanaderovu politiku u BiH rekao je kako "gazi dostojanstvo Hrvata".

"Hrvatska politika 'napakovala' mi je zlo"

Podsjetimo, za navodni zločin u selu Sijekovac kod Bosanskog Broda terete se pripadnici HVO-a kojima je zapovijedao Prkačin. Riječ je navodom priznanju Nijaza Čauševića, bivšeg pripadnika HVO-a, na temelju kojeg je Duško Tomić, glavni tajnik Dječje ambasade “Međaši” iz Sarajeva, tvrdio kako su u u Sijekovcu, 1992. godine pripadnici hrvatskih postrojbi ubili 19 romske djece zbog prodaje organa, a spominju se i ubojstva većeg broja srpskih civila. Čaušević je u međuvremenu demantirao priznanje, međutim prije nekoliko dana, službene vlasti Republike Srpske zatražile su procesuiranje cijelog slučaja.

"Za Sijekovac sam prvi čuo nekoliko dana nakon što se to dogodilo. Zarobio sam sve specijalce u hotelu 'Ada' koji su se predali. Nikome nije 'falila ni dlaka s glave'. Čak sam im selektivno vraćao i oružje. Dakle, jedan čovjek koji se tako korektno ponaša prema zarobljenim specijalcima nakon desetak dana ubija žene i djecu. Ma dajte molim vas, kakva je to priča. Meni je hrvatska politika 'napakovala' to zlo!", kazao je Prkačin u razgovoru za Avaz.

Nema dokaza, ali ima istine

Što se tiče odnosa aktualne vlasti prema zločinu u Sijekovcu, Prkačin kaže da nema dokaza da mu se želi napakostiti, međutim vjeruje da u tome ima istine.

"Zločin u Sijekovcu se mora detaljno istražiti, pa vidjeti je li to bila borba ili pokolj. Nadam se da razumijete o čemu govorim i koja je razlika. Jutro nakon Sijekovca mene zaustavlja tajnik ministra unutrašnjih poslova Vekića i zove me da dođem. Vekić mi da papir i kaže da čitam. Piše: noćas je Prkačinova grupa likvidirala u Sijekovcu veću grupu srpskih civila... Teško sam opsovao i pitao šta ja imam s tim. On kaže: Ovo mi nisu poslali Srbi već naši ljudi, a tamo je popis ubijenih - najmlađi 19, a najstariji 45. Rekao mi je: 'Eto vidite koliko vas vole'", ustvrdio je Prkačin u razgovoru. 

M.M. 
Foto:Dnevni Avaz

Pročitajte više