Antiromska hajka u Nišu: Četvrti put u pola godine oskvrnuli spomenik Šabanu Bajramoviću

"STOP ciganskom teroru", poruka je koja je osvanula na spomeniku pjevača Šabana Bajramovića u Nišu. Vandali su spomenik oštetili četvrti put od postavljanja prije pola godine, a pogrdni grafit ispisan ćirilicom novi je prilog sve izraženijoj hajci na Rome u Srbiji, zbog čega je sinoć na televiziji B92 reagirao i predsjednik Boris Tadić.

"Svi građani Srbije, bez obzira jesu li Romi, Židovi, Bošnjaci ili pripadnici nekog drugog naroda, moraju uživati zaštitu nadležnih državnih organa, a svakoj prijetnji i pokušaju ugrožavanja sigurnosti država će stati na put", izjavio je Tadić.

Romske udruge opet su pokrenule pitanje primjene propisa o zabrani djelovanja ekstremističkih grupa kojih Srbiji ne manjka. "Uništavanje spomenika nije upereno samo protiv Roma. Neki primjeri pokazuju da to rade klinci, ali nije dobro da to čitaju drugi klinci", kazao je koordinator Lige za dekadu Roma Osman Balić.

Od uništavanja spomenika Šabanu, degutantnija je jedino činjenica da se to događa u njegovu rodnom gradu kojemu se uvijek vraćao i, naposljetku, tamo i umro u lipnju 2008. godine.

Pročitajte više