Antiruski nastrojena estonska premijerka mogla bi biti nova šefica EU diplomacije

Foto: EPA

Estonska premijerka Kaja Kallas mogla bi postati nova šefica diplomacije EU, no neki postavljaju pitanje može li ona kao žestoka kritičarka Rusije predstavljati sve države članice.

Neformalni razgovori europskih čelnika u ponedjeljak, prvi od izbora za Europski parlament, fokusirani su na imenovanje najviših dužnosnika EU. Očekuje se da će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dobiti drugi mandat, a europski diplomati govore da je Kallas u igri za šeficu diplomacije.

Kallas, koja će u utorak napuniti 47 godina, istaknula se rječitim kritikama Rusije i njezinih ekspanzionističkih ciljeva otkako je postala premijerka početkom 2021. 

Žestoka kritičarka Rusije

Zauzima se za bezuvjetnu potporu Kijevu i obuzdavanje Moskve, a Estonija spada među najveće donatore vojne pomoći Ukrajini po glavi stanovnika. Kallas je u veljači bila tražena u Rusiji zbog svoje uloge u uklanjanju sovjetskih spomenika u Estoniji.

Pretrpjela je udarac kod kuće kada su lokalni mediji prošle godine otkrili da joj suprug ima poslovne veze s Rusijom premda je ona javno kritizirala sve koji posluju s Rusijom. Njezina vlada također je povisila poreze nakon izbora 2023. i legalizirala istospolne brakove, čemu se protivi gotovo polovina zemlje.

Kallasin otac bio je guverner Estonske središnje banke, 1994. osnovao je liberalnu Reformističku stranku, koju je vodio deset godina, i bio je premijer i kasnije potpredsjednik Europske komisije u vrijeme Josea Manuela Barrose.

Njezina majka bila je kao novorođenče protjerana s obitelji u Sibir, kao i još 20.000 Estonaca. Zato često upozorava da se Rusija nije promijenila.

Kallas je 2011. napustila karijeru odvjetnice i uspješno se kandidirala za estonski i Europski parlament kao kandidatkinja Reformističke stranke. Vodstvo stranke preuzela je 2018., a 2021. postala je prva estonska premijerka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.