Antunović: Cijela Hrvatska je šuškala o "aferi Pliva", a priču je objavio samo Index

ŽELJKA ANTUNOVIĆ, potpredsjednica SDP-a, kazala nam je kako je njezina stranka "trostruko provjerila navode koje je objavio Index.hr", te kako su dobivene infomacije pokazale kako je sve što je objavio Index točno.

"Ovo je sramota za ovu zemlju, a pogotovo pitanje slobode medija. Cijela Hrvatska šuškala je o tome, a priču je objavio samo Index." - kazala je Antunović na press konferenciji dodajući kako je afera oko prodaje Plive ozbiljno uzdrmala Vladu RH i sam vrh Vlade dovelo u vezu s korupcijom.

"Potvrdu vjerodostojnosti o korupcijskom karakteru i umiješanost Vlade u prodaju Plive dala je sama Vlada nevjerodostojnim reagiranjem na članak objavljen na Indexu. Prvo glasnogovornik Vlade nije znao odgovoriti je li Sanader bio u Veroni, par sati kasnije ipak je potvrdio Sanaderov boravak tamo, a zatim sam Sanader ignorancijom relativizira priču ali se i brani iz čega je jasno vidljivo da se uplašio jer je ulovljen "s prstima u pekmezu"." - kazala je potpredsjednica SDP-a.

"Nakon toga od visokog Vladinog izvora procuri informacija o predsjedniku Privredne banke Zagreb Prki i Karamarku ravnatelju bivše agencije POA, a na kraju dana HDZ suspendira župana Stančića što bi trebalo biti dokaz kako se bore protiv korupcije. Pitam ovdje zašto nisu suspendirali Stančića prije godinu dana kad je lokalni SDP-ovac o svemu tome govorio zbog čega je Stančić jučer suspendiran. I pitam zašto jučer nisu smijenili Bagarića. Odgovor na ovo znamo: zato da bi ga suspendirali u nekoj idućoj aferi vezanoj uz Vladu." - smatra Antunović.

Potpredsjednica SDP-a podsjetila je i kako je Sanader tri puta mijenjao stav o Plivi. Kako je kazala u ožujku i travnju rekao je odlučno NE prodaji, da bi se 30. lipnja nakon sastanka u Veroni opredijelio za prodaju, ali i rekao kako novac nije presudan faktor, a jučer je kazao kako će država prodati dionice najboljem ponuđaču.

Na pitanje o tome bi li premijer trebao podnijeti ostavku zbog ovog skandala, Željka Antunović kazala je za Index kako je njeno mišljenje da bi to bilo normalno ponašanje i normalan potez.

"Taj potez od Sanadera nije realno očekivati, ali to bi bilo normalno kad bi Hrvatska bila zemlja u kojoj bi barem državna tijela funkcionirala prema zakonu, a ne prema potrebama i prohtjevima Vlade." - rekla je za Index Antunović.

SDP će zatražiti istragu cijelog slučaja, te tražiti od odgovornih odgovore na sljedeća važna pitanja: 1: Zašto je prvi put u mandatu Sanader tajno napustio zemlju?
2. Zašto se zajedno sa Žužulom koji je od ranije dobro poznat po tome da se zalaže za suradnju sa zemljama izvan Hrvatske našao na tajnom sastanku o prodaji Plive? 
3. Tko je platio troškove boravka i državnog zrakoplova kojim su Sanader i njegovi ljudi zajedno s obiteljima putovali u Italiju?

"Mislim da se nitko ne usudi protiv Sanadera pokrenuti istragu, no kad bi ona bila provedena i kad bi bili ti podaci potvrđeni od državnog tijela mogla bi se stvoriti kritična masa koja bi primorala premijera da da ostavku" - rekla nam je na kraju Željka Antunović.

A.H.

Pročitajte više