AP i Der Standard o komemoraciji u Bleiburgu: To je atrakcija za fašiste, ne može bez ustaša

Foto: Hina, Screenshot: Associated Press

UGLEDNA novinska agencija Associated Press objavila je svoj izvještaj s komemoracije u Bleiburgu, a skup su opisali kao "okupljanje tisuća podupiratelja ekstremne desnice, od kojih su mnogi nosili obilježja i zastave ustaškog režima".

Kako navodi AP, okupljanje na Bleiburgu događa se svake godine. Dodaju ipak kako ovogodišnja komemoracija "dolazi na krilima uzleta esktremne desnice u Hrvatskoj nakon parlamentarnih izbora".

"Komemoraciji na Bleiburgu nazočio je niz visokih dužnosnika hrvatskih vlasti i Katoličke crkve.  Od preuzimanja vlasti u siječnju, hrvatske vlasti našle su se na udaru kritika zbog guranja glave u pijesak pred porastom desnog ekstremizma i relativizacije ustaških zločina", naveo je AP.

Osim AP-a, ekstremno desničarski element na Bleiburgu spomenuli su i austrijski mediji. Tako Der Standard komemoraciju opisuje kao "atrakciju za one s fašističim stavovima".

Kako zapravo Austrijanci doživljavaju komemoraciju na Bleiburgu jasno pokazuje činjenica da je uoči komemoracije jedan parlamentarni zastupnik Zelenih javno pozvao austrijskog ministra policije da "policija bude spremna na pojavu zabranjenih simbola, kao i obično".

Pročitajte više