Apel građanima zbog požara: Poštujte propise o spaljivanju korova!

U RAZDOBLJU od 1. veljače do 7. veljače, uključujući i današnji dan, buknula su ukupno 152 požara na području priobalja, koji su zahvatili površinu od oko 500 hektara trave, makije, niskog raslinja, borove šume i hrastovine, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Ističu kako je na gašenju požara angažirano 776 vatrogasaca s 260 vozila, 12 kanadera, dva Air Tractora i jedan helikopter. Osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu sezonu, napominju iz DUZS-a.

Stoga apeliraju na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, kao i spaljivanje korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima te da poštuju odluku lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugoga otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

"Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnosnu procjenu o mogućim posljedicama, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu o svojoj namjeri spaljivanja", stoji u apelu građanima.

Iz DUZS-a napominju i da je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću zabranjeno, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je visoka novčana kazna.

Pročitajte više