Apel rastavljenih očeva Kolindi: I mi smo žrtve huliganizma, službe su pristrane prema majkama

Foto: 123rf

POVODOM Dana očeva Savez udruga za ravnopravno roditeljstvo Kolindi je uputio apel u kojem upozoravaju na činjenicu da Centar za socijalnu skrb često vrši diskriminaciju jer su često pristrani prema majkama kad su u pitanju djeca, pa deseci tisuća očeva godinama trpe nepravdu.

"Ovim javnim apelom izražavamo prije svega svoje iznenađenje brzinom kojom ste sazvali izvanrednu sjednicu Vlade nakon huliganskog ponašanja pojedinaca na nedavnoj nogometnoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije u Francuskoj, dok istovremeno već godinama upozoravamo na huliganstvo koje hrvatski Centri za socijalnu skrb, te općenito hrvatski sustav provodi nad rastavljenim očevima i njihovim temeljnim ljudskim pravima poput prava na odgoj i viđanje djece.

Deseci tisuća rastavljenih očeva su žrtve nepravde

Već godinama upozoravamo kako su deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava, samovoljom, neprofesionalnošću i pristranošću prema majkama. Na ovu kriminalno – huligansku situaciju u državi kojoj ste predsjednica nikada niste reagirali unatoč našim stalnim apelima.

Svakodnevno se kroz sustav socijalne skrbi, gotovo utopljenog u neznanju i neprofesionalnosti njegovih djelatnika krše u prvom redu prava naše djece koja nemaju mogućnosti imati oba roditelj, a očevi uživati u ravnopravnom roditeljstvu. U prvom redu isključivo zbog centara za socijalnu skrb koji su u svojim postupanjima pristrani i naklonjeni majkama, dok očeve i njihove želje o skrbi niti ne uzimaju u obzir.


Predsjednice, naša je želja da djeca nakon rastave braka ili partnerske zajednice uživaju u svome pravu na oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i Republika Hrvatska potpisnica, te da državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih.

Nakon ispada huligana na stadionu imali ste osjećaj srama, bijesa, razočaranja – e tako se na tisuće i tisuće očeva osjeća svaki puta kada im se uskrati njihovo temeljno pravo na roditeljstvo i to bez ikakve osnove osim motivacije socijalni radnika da čim prije proces skrbništva okončaju prioritetno dajući majkama djecu kao da ih mi očevi ne želimo ili još gore – kao da ne postojimo u životima naše djece.

"Odbacite primjenu postojećeg Obiteljskog zakona"

Sazovite izvanrednu sjednicu Vlade da bi skrenuli pozornost na loš rad centara za socijalnu skrbi, nefunkcioniranje sustava, te djelatnika sustava socijalne skrbi koji odlučuju o modelu skrbništva nad djecom i njihovom provedbom, danas u cijelosti huliganskim ponašanje prema rastavljenim očevima.

Odbacite primjenu postojećeg Obiteljskog zakona koji još više podupire to nasilje i huligansko ponašanje nad očevima i dokinite diskriminaciju te neravnopravan položaj muškaraca nakon razvoda u ovom društvu.

Predsjednice otvorite oči nad ovom vrstom nasilja i huliganstva u kojoj trpe u prvom redu najviše naša djeca, dok još nije kasno", stoji u priopćenju.

Pročitajte više