Apel španjolskog kralja: Europa ne smije napustiti izbjeglice

Screenshot. YouTube

ŠPANJOLSKI kralj Felipe VI. pozvao je u srijedu Europu da ne napusti izbjeglice koji masovno pristižu na njezine granice.

"Potreseni smo ogromnom patnjom onih koji dolaze u Europu bježeći od nasilja i fanatizma", naglasio je kralj u svečanom govoru pred Europskim parlamentom u Strasbourgu, u njegove riječi eurozastupnici su pozdravili pljeskom.

"Stotine tisuća izbjeglica punih nade vide u Europskoj uniji područje mira, napretka i pravde. Ne možemo ih napustiti", rekao je.

"Europa mora odgovoriti velikodušno, solidarno i odgovorno na tu dramu koji se događa na njezinim granicama", rekao je Felipe VI.

Kralj se izjasnio za "globalni pristup, koji podrazumijeva bavljenje uzrocima egzodusa tih osoba prisiljenih napustiti domovinu, posebice putem suradnje sa susjednim zemljama, da se izbjegnu masovne seobe, nasilje i nesigurnost".

Zajedništvo je jedini put

"Uvjeren sam da ćemo uspjeti i da je jedini način da radimo svi zajedno", rekao je.

Kralj Felipe VI. , čija se zemlja sprema proslaviti 30. obljetnicu pristupa EU, također je pozvao na izgradnju cjelovitije Europe.

"Bez jake EU, neće biti učinkovitog rješenja problema naših naroda", rekao je.

"Moramo se koncentrirati na jačanje Ekonomske i monetarne unije preko mehanizama koji jačaju financijsku snagu", istaknuo je.

Kralj bi se trebao kratko sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Mekrel koji bi se trakođer u srijedu trebali obratiti europskim zastupnicima.

Pročitajte više