APN objavio koliko je dosad primio zahtjeva za stambene subvencije

Foto: PIXSELL/Igor Kralj

AGENCIJA za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U objavi na internetskoj stranici Ministarstva podsjeća se da je podnošenje zahtjeva započelo 20. ožujka, a da će se zahtjevi zaprimati do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 9.3 milijuna eura, što će prema procjenama biti dovoljno za oko 5800 subvencija.

Inače, APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3.12 do 3.75 posto. Kako je već poznato iz ranijih natječaja, mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Kupnja stana ili kuće

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Iz APN-a su napomenuli i da je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja, ako se dodaju i natječaji iz 2011. i 2012. godine, svoj dom dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji, u kojima je rođeno 6426 djece.

Pročitajte više