Apple je priznao da usporava stare modele iPhonea, ali tvrdi da za to ima dobar razlog

Foto: Getty Images

VEĆ DUŽE vrijeme kruže glasine o tome da Apple namjerno usporava svoje stare modele mobitela, ali IT gigant se o tome odbijao očitovati - sve do jučer, kad je priznao da to zaista radi.

No Apple tvrdi da to ne radi, suprotno teorijama zavjera, zato da bi potakla mušterije da kupe novi model iPhonea. Prema njihovom objašnjenju, za to ustvari imaju dobar razlog: to rade kako bi zaštitili mobitele od iznenadnog gašenja, koje se može dogoditi sa starim baterijama. 
 
Ova postavka usporava mobitele čija baterija je ostarjela, koja je gotovo prazna ili je na niskoj temperaturi, prenosi Guardian. Kad je baterija u ovakvom stanju, naime, može se dogoditi da nije u stanju dati procesoru napon koji mu je potreban na punoj brzini. U tom slučaju, Iphone se može naprasno ugasiti kako bi sačuvao interne komponente od kvara. 
 
Korisnici otkrili da stari mobitel radi brže kad mu se zamijeni baterija
 
Kako se to ne bi dogodilo, novi software usporava iPhone u navedenim situacijama na brzinu koju baterija može podnijeti. Ova je postavka ugrađena u nadogradnju operativnog sustava za iPhone 6, 6S i SE prošle godine, “kako bi izgladila instantne uspone samo kad je potrebno da se spriječi naprasno gašenje mobitela u takvim okolnostima”, stoji u priopćenju tvrtke: “Sad smo proširili tu postavku i na iPhone 7 s iOs 11.2 i planiramo dodati podršku za druge proizvode u budućnosti.”
 
Ovu su kontroverznu novinu prvu otkrili korisnici na Redditu, koji su primijetili da im procesori, koji su radili sporo sa starom baterijom, rade normalnom brzinom kad zamijene bateriju novom. Potom je i analiza podataka benchmarking tvrtke Primate Labs, provedena na tisućama iPhoneova, potvrdila ovu teoriju. 
 
Je li ovo dokaz "planiranog zastarijevanja"?
 
Naravno, u objašnjenje vjerojatno neće povjerovati oni koji smatraju da Apple, kao i druge multinacionalne korporacije, provode tzv. “planirano zastarijevanje” (eng. planned obsolescence), odnosno namjerno sabotiraju stari proizvod kako bi potakle korisnike na kupnju novoga. Iako su određeni korisnici uvjereni da njihovi iPhoneovi usporavaju ili se kvare taman prije izlaska novog modela, stručnjaci odbacuju takve teorije kao neosnovane. 
 
Apple i sam inzistira da ovo usporavanje nema veze s planiranim zastarijevanjem te odvraća da ono u biti produljuje životni vijek iPhonea. “Naš cilj je pružiti najbolje iskustvo korisnicima, što uključuje ukupne performanse i produljenje života njihovih aparata”, kažu iz tvrtke. No prikrivanje ove postavke izazvalo je oštre reakcije, i od njihovih brojnih obožavatelja i od jednako brojnih kritičara, koji optužuju Apple za namjerno tajenje vlastite prakse od korisnika. Je li ovo zaista jedini slučaj u kojem tvrtka usporava mobitele, pitaju se. 
 
“Korisnici očekuju ili pune performanse, ili smanjene performanse s obavijesti da je njihov mobitel u modu niskog trošenja energije. Ovaj ‘fix’ stvara treće, neočekivano stanje”, ističe John Poole iz Primate Labsa. 

Pročitajte više