Arapska liga najavljuje sirijsko povlačenje iz Libanona

Sirija će "uskoro" poduzeti još neobjavljene korake prema povlačenju snaga iz susjednoga Libanona, rekao je u ponedjeljak čelnik Arapske lige.

Nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, glavni tajnik Lige Amr Musa rekao je da Asad pozdravlja ulogu Ujedinjenih naroda u istrazi prošlotjednoga ubojstva bivšega libanonskog predsjednika Rafika Haririja.

"Predsjednik Bašar al-Asad više je puta u (našim) razgovorima naglasio čvrstu nakanu da inzistira na primjeni sporazuma iz al-Taifa te da planira sirijsko povlačenje iz Libanona u skladu s tim sporazumom", rekao je Musa.

"Pitanje (pakta) iz al-Taifa i povlačenje... dio je sirijske politike. Bit će razgovora i uskoro će se poduzeti neki koraci", dodao je Musa, ali bez pojašnjenja.

Sporazumom iz saudijskog al-Taifa 1989. godine završen je petnaestogodišnji libanonski građanski rat koji je počeo 1975. godine, a Sirija se obvezala na premještanje snaga na istok doline Bekaa.

Prema sporazumu, Sirija i Libanon moraju ugovoriti i točan vremenski redoslijed potpunoga sirijskog povlačenja. O tome još treba postići dogovor.

Sirija je te snage u skladu sa sporazumom više puta premještala, ali još drži četrnaest tisuća vojnika u susjednom Libanonu.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više