Arheolozi potvrdili pad meteora kod grada za koji vjeruju da je biblijska Sodoma

Ilustracija: wikipedia/123rf

METEOR koji je eksplodirao iznad Mrtvog mora prije 3700 godina vjerojatno je izbrisao mnoge zajednice tog vremena s lica Zemlje i skrivio smrt desetaka tisuća ljudi, ali i potvrdio povijesnu okosnicu stare biblijske priče, piše Science Alert.

Dokazi koji upućuju na to da se u spomenutom periodu dogodila takva golema eksplozija dolaze s arheološkog lokaliteta Tall el-Hammam, koji je smješten na ravnici u Jordanu, državi na Bliskom Istoku u jugozapadnoj Aziji. 

Tall el-Hammam je grad iz brončanog doba, a neki stručnjaci tvrde kako se zapravo radi o poznatom, ozloglašenom gradu iz Biblije - Sodomi.

Sodoma i Gomora

Prema Bibliji, Sodoma i Gomora bili su dva grada nedaleko od Mrtvog mora koje je Bog htio uništiti sumpornim ognjem jer su stanovnici tih gradova bili grješnici, pokazivali su mržnju prema strancima i nisu pokazivali suosjećanje za slabe i siromašne.

Arheolozi na tom lokalitetu rade već 13 godina te su iskopali vrlo čvrste dokaze o snažnoj eksploziji meteora iznad tog područja.

Svoje podatke predstavili su u nedavno objavljenom istraživanju "The Civilization-Ending 3.7KYrBP Event: Archaeological Data, Sample Analyses, and Biblical Implications".

Veličanstvene zidine Tall el-Hammama

Tall el-Hammam je bio razvijeni grad brončanog doba koji se nalazio na ravnici Middle Ghor.

Civilizacija se na tom području razvijala više od 2500 godina. Sam grad je bio glavno administrativno središte tadašnjeg kraljevstva i bio je opasan veličanstvenim zidom debljine 30, a visine 15 metara.

Na zidu su bili tornjevi, razni ulazi i drugi obrambeni mehanizmi.

No sve je to uništeno u golemoj eksploziji meteora vrlo blizu Tall el-Hammama.

Prema arheološkim podacima, nakon eksplozije meteora, gradom je prošao snažan i vruć udarni val koji je uništio sva naselja na tom području.

Područje je ostalo nenaseljeno nevjerojatnih 700 godina nakon eksplozije.

Keramika se otopila u staklo

Arheolozi su početno smatrali da je područje uništeno zbog razornog potresa, no eksplozija meteora bolje objašnjava tanak talog pepela nad čitavim područjem i činjenicu da kuće unutar naselja nisu razrušene kao da ih je pogodio potres.

Uz to, na lokalitetu je pronađena keramika kojoj se jedna strana otopila u staklo, što je moguće samo pri iznimno visokim temperaturama. Sloj koji se transformirao u staklo debljine je 1 milimetra što upućuje na kratak događaj iznimno visoke temperature, a ne na dugotrajnu izloženost požarima ili kemijskim reakcijama nakon potresa.

Arheolozi su zaključili da su komadi keramike bili izloženi temperaturi između 8000 i 12.000 Celzijevih stupnjeva u periodu kraćem od nekoliko milisekundi, što bi odgovaralo posljedici snažne eksplozije meteora.

Također, dugo nakon katastrofalnog događaja, tlo nije bilo obradivo. Znanstvenici smatraju da je to zbog toga što je udarni val za sobom donio i sloj soli iz Mrtvog mora pa se ljudi nisu na tom području mogli baviti poljoprivredom stotinama godina nakon eksplozije.

Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru

Zaključili su kako je eksplozija bila jačine nuklearne bojeve glave snage 10 megatona i da se dogodila na visini od 1 kilometra iznad Mrtvog mora.

Smatraju kako se to slaže s pričom iz Biblije: “Kako je sunce na zemlju izlazilo i Lot ulazio u Soar, Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem i uništi one gradove i svu onu ravnicu, sve žitelje gradske i sve raslinstvo na zemlji“ (Postanak 19: 23-25).

Biblija je arheolozima zanimljiva iz povijesne perspektive jer se u njoj ponekad isprepliću stvarni događaji iz povijesti s kršćanskom mitologijom.

Sada kada se čini razumnim da je eksplozija meteora uništila područje koje bi moglo biti biblijska Sodoma, možemo odahnuti i osloboditi se straha da će kršćanski Bog poslati vatrene kugle kako bi kaznio narod zbog prakticiranja homoseksualnosti, piše Science Alert.

Izgleda da je Sodomu, ako se uistinu radi o tom gradu, razorio prirodan događaj koji je potom potaknuo razvoj mitoloških priča, a ne obratno.

Pročitajte više