"Arhitekt" zajedničke valute o problemima eura: Političari su djelovali prekasno i preslabo

JEDAN od glavnih arhitekata zajedničke europske valute, Jacques Delors, je kazao kako je eurozona od samih početaka imala "pukotine".

Britanskom Daily Telegraphu je kazao da je nedostatak glavnih snaga u koordiniranju ekonomskih politika dopustio nekim članicama da dođu do neodrživih dugova. Delors je od 1985. do 1995. godine bio na čelu Europske komisije te je igrao ključnu ulogu u projektu stvaranja eura.

Greške političkih lidera

Delors smatra kako do dužničke krize nije došlo zbog same činjenice da postoji zajednička valuta, nego zbog grešaka političkih lidera koji su nadgledali provođenje projekta zajedničke europske valute.


Kaže da su oni "ostali slijepi" na fundamentalne slabosti i neusklađenosti u ekonomijama članica eurozone. "Ministri financija nisu željeli vidjeti ništa neugodno što bi ih prisililo da se sa time nose", kazao je 86-godišnji Francuz.

"Prekasno su napravili premalo"

Delors inzistira na tome da sve europske države moraju dijeliti odgovornost za dužničku krizu koja je dovela do bojazni za sami opstanak eura. "Svi moraju ispitati svoju savjest", kazao je Delors. Smatra kako Britanci imaju pravo kada kažu da valuta bez države ne može funkcionirati. Delors je okrivio i sadašnju generaciju europskih vođa da su "prekasno napravili premalo".

Vidi kako trenutno postoji kombinacija tvrdoglavosti Njemačke kod njezine ideje monetarne kontrole te nedostatka jasne vizije kod drugih zemalja.

Pročitajte više