Arsen Dedić dobitnik "Goranova vijenca"

OVOGODIŠNJI dobitnik ´Goranova vijenca´ za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti ugledni je pjesnik Arsen Dedić, a nagrade ´Goran´ za mlade pjesnike Branko Vasiljević, izvijestio je danas predsjednik ´Goranova proljeća´ Branko Čegec.

´Goranov vijenac´ za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti i nagrada ´Goran´ za mlade pjesnike dodjeljuje se u okviru ´Goranova proljeća´, manifestacije koja se ove godine održava četrdeseti put.

U obrazloženju žirija ističe se kako je pjesnik Arsen Dedić ispisao svojevrsnu lirsku autobiografiju, koju su nerijetko prisvajali i čitali drugi kao svoj prostor nostalgije, ali i pobune, gorčine i samoće.

Arsen Dedić (1938.), pjesnik i glazbenik, objavio je više zbirka pjesama: prvu knjigu pjesama i šansona ´Brod u boci´ objavio je 1971. U književnost je ušao sredinom pedestih godina prošlog stoljeća pjesmama tiskanim u ´Poletu´ i ´Vidiku´.

Nagrada ´Goran´ mladom pazinskom pjesniku Branku Vasiljeviću dodijeljena je za rukopis ´Zid´. Na natječaj za mlade pjesnike prispjela su 92 rukopisa, a žiri je osim nagrađena autora posebno izdvojio rukopise Martine Globočnik i Jelene Ivezić te pohvalio Gordanu Glibo, Zrinku Merčep, Franju Nagulova i Marinka Nikolića.

Pročitajte više