Asad je odobrio nove kemijske napade, tvrde Amerikanci

Foto: Hina/EPA

SIRIJSKI predsjednik odobrio je upotrebu bojnog otrova klora u nadolazećoj ofenzivi na pokrajinu Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika - tako barem tvrde američki dužnosnici.

Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, izjavio je da je razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom o mogućnosti napada na Siriju u slučaju da Asadov režim upotrijebi kemijsko oružje, prenosi Reuters.

"Predsjednik očekuje da mu osiguramo vojno rješenje. U stalnom smo dijalogu s njim i redovito ga obavještavamo o razvoju situacije i vojnim opcijama", rekao je Dunford.

Trump zaprijetio snažnim napadom na sirijski režim

Američki predsjednik zaprijetio je snažnim napadom na sirijski režim ako izvrši još jedan masakr kemijskim oružjem u Idlibu, sjeverozapadnoj pokrajini u kojoj živi oko tri milijuna ljudi, od kojih je gotovo polovica raseljena iz drugih krajeva zemlje. U pokrajini se nalazi i oko trideset tisuća pobunjeničkih boraca, od kojih je desetak tisuća iz džihadističkog saveza Hajat Tahrir al-Šam, čija je glavna postrojba al-Nusra prethodno bila dio Al Qaide.

Iako očekivana kopnena ofenziva još nije započela, žestoko bombardiranje Idliba traje već danima. Sirijske i ruske zračne snage izvele su u zadnja 72 sata 1060 zračnih i artiljerijskih udara na pokrajinu, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava. Pri tome su poginula 24 civila.

"Do 9. rujna više od 30 tisuća ljudi raseljeno je na sjeverozapadu Sirije i kreće se prema različitim područjima pokrajine Idlib", rekao je David Swanson, glasnogovornik UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (UNOCHA) u Bejrutu. 

Koordinator za hitna stanja UN-a Mark Lowcock istodobno je u Ženevi upozorio da bi se opći napad na Idlib mogao pretvoriti u najveću humanitarnu katastrofu 21. stoljeća jer bi počelo bježati oko 800 tisuća ljudi.

Pročitajte više